Prima pagină D:News

Terra se usuca intr-un mod alarmant

Redactia Descopera.ro | 10.12.2010 | ● Vizualizări: 93
Terra se usuca intr-un mod alarmant     terra, evaporare, ariditate, circuitul apei in natura, incalzire globala + zoom
Galerie foto (1)

Circuitul apei in natura se pierde, este anuntul soc facut de cercetatorii americani de la Universitatea din Oregon. Daca, in mod normal, circa 60% dintre precipitatiile cazute intr-un an se intorceau in atmosfera, lucrurile par sa se schimbe odata cu accelerarea procesului de incalzire globala, iar acest lucru este cat se poate de vizibil in emisfera sudica, declara aceiasi cercetatori.

Un studiu efectuat de acestia, studiu care are in vedere schimbarile climatice din ultimii 30 de ani, arata ca procesul de evaporare a apei s-a accelerat, in timp ce ploile, cel putin in emisfera sudica, s-au imputinat simtitor. Suprafete largi din sud-estul Asiei, mare parte din Australia, centrul Indiei, America de Sud si o parte a Indoneziei sufera de pe urma secetelor severe.

Procesul pare sa se accelereze si lasa impresia ca nu mai poate fi oprit. "Este pentru prima data cand un studiu global de acest gen este realizat. Inca din anul 1998 procesul de evaporare a apei s-a accelerat simtitor, iar solurile devin din ce in ce mai aride. Este un moment critic in istoria planetei si trebuie sa recunoastem ca nu stim inca toti factorii care genereaza acest proces", sustine Beverly Law, profesor in cadrul Universitatii din Oregon.

Sursa: DailyGalaxy

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI