Prima pagină D:News

Nu mai bate vantul!

Redactia Descopera.ro | 10.20.2010 | ● Vizualizări: 432
Nu mai bate vantul!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In ultimii 30 de ani, viteza maselor de aer, calculata la nivelul solului, s-a diminuat cu 10%, potrivit unui studiu publicat in Nature Geoscience de Robert Vautard de la Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, din Franta. Fenomenul ar putea avea un impact negativ asupra eficientei parcurilor eoliene din emisfera noastra.

Anterior, si alte studii au aratat ca in Statele Unite, Australia, China si unele zone din Europa, forta miscarilor maselor de aer a inregistrat o diminuare in proximitatea suprafetei, dar nu au fost identificate cu precizie si cauzele acestui fenomen, desi printre motivele principale au fost indicate schimbarile climatice. Datele stranse de Vautard demonstreaza acum ca, in proportie de 60%, fenomenul poate fi pus pe seama cresterii vegetatiei in emisfera septentrionala. "Am observat cu surprindere o tendinta foarte clara in toata emisfera nordica, unde la 73 de statii meteorologice s-a inregistrat o diminuare a vitezei vanturilor cuprinsa intre 5 si 15%", a precizat Vautard. Potrivit specialistului, aceasta incetinire este cu atat mai accentuata cu cat vegetatia este mai bogata, efect cat se poate de evident in Europa si Asia.

Nu toti specialistii sunt insa de acord cu concluziile studiului lui Vautard. Unii considera de exemplu ca perioada de timp analizata (30 de ani) este prea scurta pentru a vorbi despre un trend in meteorologie; in plus, daca ar fi tocmai cresterea vegetatiei una din cauzele principale ale unei asemenea incetiniri, in Asia aceasta ar fi trebuit sa reduca viteza vanturilor cu cel putin 30%. "Datele noastre provin de la circa 10.000 de statii meteorologice din toata lumea si le consideram corecte din 1979 pana azi", a ripostat cercetatorul francez. Iar pe cei care se tem pentru eficienta parcurilor eoliene, Vautard ii asigura ca, pentru moment, incetinirea vanturilor nu reprezinta o problema pentru turbine; si promite un alt studiu pe tema posibilelor implicatii in cazul in care viteza acestora s-ar diminua si mai tare, asa cum indica simularile lui.


Sursa: La Repubblica