Prima pagină D:News

Pterosaurii uriasi puteau zbura de la un continent la altul

Redactia Descopera.ro | 10.20.2010 | ● Vizualizări: 354
Pterosaurii uriasi puteau zbura de la un continent la altul     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cele mai mari dintre creaturile zburatoare ale Erei Mezozoice ar fi putut strabate, dupa parerea unor paleontologi americani, distante imense, folosind curentii de aer si zborul planat pentru a face calatorii lungi de peste 15.000 km.

Cercetatorii de la Universitatea Chatham din Pittsburgh, SUA, au realizat simulari bazate pe datele adunate pana in prezent despre pterosauri, ajungand la concluzia ca acestia nu numai ca zburau - contrar unor teorii care sustin ca aceste animale erau prea mari pentru a se putea desprinde de pamant -, dar si parcurgeau distante uriase.

Desi efortul de a se inalta in aer, prin batai de aripi, era foarte mare, cerand un consum imens de energie, ulterior, pterosaurii ar fi putut zbura pe distante lungi doar planand, ajutati si de atmosfera mai umeda si, prin urmare, mai densa, de acum 150 - 65 milioane de ani.

Astfel de performante sugereaza ca pterosaurii (dintre care unii aveau o deschidere a aripilor de peste 10 m) ar fi putut calatori chiar de la un continent la altul, consumand, dupa calculele cercetatorilor, peste 70 kg din rezervele proprii de grasime, pentru a-si asigura energia necesara.

Sursa: Mail Online