Prima pagină D:News

Traim chiar acum cea de-a sasea mare extinctie a speciilor

Redactia Descopera.ro | 10.27.2010 | ● Vizualizări: 379
Traim chiar acum cea de-a sasea mare extinctie a speciilor     a sasea mare extinctie a speciilor, animale pe cale de disparitie, organizatii ecologiste, animale amenintate, fauna, zoologic + zoom
Galerie foto (4)

Una din cinci specii de mamifere, pasari, pesti, amfibieni si reptile ale lumii se afla in pericol de extinctie, conform unui nou recensamant faunistic la nivel planetar.

Socantul studiu a conchis ca numarul de vertebrate amenintate cu disparitia este in continua crestere si vinovat se face, intr-o buna masura, omul. Multi cercetatori sunt de parere ca lumea traverseaza o "a sasea extinctie in masa", probabil cea mai daunatoare de la disparitia dinozaurilor, in urma cu 65 milioane de ani, si pana astazi.

Raportul a fost realizat in urma participarii guvernelor la intrevederile Natiunilor Unite din Nagoya, Japonia, avand ca subiect de dezbatere amenintarile asupra vietuitoarelor salbatice. Consiliul astfel format a analizat starea a peste 25.000 de specii aflate pe Lista Rosie - o baza de date a animalelor aflate in primejdie creata de respectata Uniune Internationala de Pastrare a Naturii.Aproximativ 20% dintre vertebratele lumii ar putea disparea, incluzand 25% dintre toate mamiferele, 13% din pasari, 22% dintre reptile si pana la 41% dintre amfibieni. Chiar si 33% dintre pestii "cartilaginosi" - specii precum rechinii si calcanii - si 15% dintre cei ososi sunt amenintati cu extinctia.

Propriu-zis, intre cele mai "perisabile" specii de animale ale lumii se numara ursul polar, ursul panda, linxul iberian, diavolul tasmanian, pisica pescar si foca caspica. Intre speciile romanesti, listate ca animale in pericol de extinctie sunt zimbrul, pelicanul cret, gasca cu gat rosu si aspretele.Asia de Sud-Est isi pierde in mod special fauna din pricina dezvoltarii explozive a agriculturii, din pricina defrisarilor, a incendierilor de paduri, dar si ca urmare a vanatorii excesive. De asemenea, animalele de aici sunt amenintate si de invazia speciilor straine, provenite din alte parti de lume.

Desi situatia nu arata deloc bine, se estimeaza ca pierderile faunistice ar fi fost cu 20% mai grave in lipsa actiunilor derulate de conservatoristi. Saizeci si patru de specii au inregistrat chiar ameliorari ale situatiei, ca rezultat al eforturilor unor organizatii ecologiste de a le proteja habitatele.Se estimeaza ca in ultimele decade, populatia mamiferelor de uscat s-a diminuat cu aproximativ un sfert, cea a pestilor marini cu o cincime, iar speciile pisicole de apa dulce au disparut in proportie de pana la 65%.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: