Prima pagină D:News

Oamenii preistorici: adevarati maestri ai armelor

Redactia Descopera.ro | 10.29.2010 | ● Vizualizări: 572
Oamenii preistorici: adevarati maestri ai armelor     preistorie, oameni preistorici, istorie, arheologie, unelte + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de oameni preistorici a invatat un procedeu dificil si delicat de a prelucra pietrele in suliti si cutite, in urma cu 75.000 de ani – adica fix cu 50.000 de ani mai devreme decat se credea pana acum.

Aceasta tehnica de ascutire a pietrelor le permitea oamenilor preistorici sa transforme pietrele in unelte foarte eficiente de vanatoare. Pietrele cu pricina erau foarte dure, subtiri si ascutite, fiind capabile sa strapunga fara probleme blana si pielea animalelor, considera Paola Villa de la Muzeul de Istorie Naturala al Universitatii Colorado, SUA, unul dintre autorii studiului.

Descoperirea a fost facuta in pestera Blombos din Africa de Sud. Procedeul folosit de oamenii preistorici presupunea aplicarea de lovituri cu un obiect puternic, pentru a da forma generala a cutitului sau a varfului de sulita, apoi modelarea acestuia cu ajutorul unor instrumente mai mici, de mare finete, din os sau lemn. Uneltele descoperite in Africa de Sud au o vechime de 75.000 de ani, in vreme ce o serie de arme asemanatoare, considerate pana acum cele mai vechi realizate prin acelasi procedeu, descoperite in Franta si Spania, aveau o vechime de 20.000 de ani.

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI