Prima pagină D:News

Elefantii sunt cei mai buni prieteni ai… broastelor

Redactia Descopera.ro | 11.01.2010 | ● Vizualizări: 236
Elefantii sunt cei mai buni prieteni ai… broastelor     elefant, elefanti, habitat, ecologie, broaste animale, mediu + zoom
Galerie foto (1)

Teritoriile puternic afectate de activitatea distructiva a turmelor de elefanti africani, s-au transformat in timp in habitate prielnice mai multor speci de amfibinei si reptile.

Cercetatorii americani au identificat, pana in prezent, 18 specii de broaste care prospera in zonele devastate de elefanti, comparativ cu doar 8 specii care traiesc in habitatele neafectate de imensele pahiderme. Elefantii sunt denumiti, in limbaj de specialitate, "ingineri ecologi" deoarece activitatile lor modifica habitatul in asemenea masura incat multe alte specii de animale sunt afectate.

Elefantii sapa gropi cu ajutorul picioarelor anterioare si al fildesilor, smulg iarba, dezradacineaza copaci si ajung, in cele din urma, sa schimbe mediul inconjurator. Excrementele elefantilor transporta multe seminte din care vor incolti, ulterior, specii noi de plante; in plus, cantitatile uriase de fecale actioneaza ca un excelent fertilizator natural pentru soluri.

Broastele beneficiaza in primul rand de gropile cu apa sapate de elefanti, precum si de trunchiurile copacilor doborati de pahiderme, sub care se adapostesc de dusmanii naturali.

Sursa: BBCNews