Prima pagină D:News

Pan – cea mai bizara Luna din sistemul nostru solar

Redactia Descopera.ro | 11.04.2010 | ● Vizualizări: 109
Pan – cea mai bizara Luna din sistemul nostrum solar     pan, luna, saturn, farfurie zburatoare, terra + zoom
Galerie foto (1)

Forma sa bizara, de farfurie zburatoare, i-a surprins pe cercetatorii care studiaza lunile planetei Saturn, determinandu-i pe acestia sa declara ca Pan este, probabil, cea mai ciudata Luna din sistemul nostru solar. Cel mai probabil, sustin specialistii NASA, Pan este o luna relativ tanara, formata din particulele de gheata din inelele planetei, care ar putea oferi indicii despre modul in care s-a format Terra si planetele din jurul sau.

La o prima vedere, forma bizara a lunii Pan pare data de viteza cu care aceasta efectueaza o miscare de rotatie in jurul lui Saturn. Un studiu amanuntit arata, insa, ca viteza (lui Pan ii sunt necesare doar 14 ore pentru o miscare de rotatie) nu este suficient de mare pentru a da lunii aspectul bizar de farfurie zburatoare. Cel mai probabil, aspectul neobisnuit este dat de particulele de gheata din componenta lunii si de consistenta poroasa a acestora care, prin impactul cu alte corpuri ceresti, au dus la nasterea unei luni atat de neobisnuite.

Specialistii NASA sustin ca Pan s-a format din restul a doua protoluni care s-au dezintegrat in urma unui impact nimicitor in urma cu miliarde ani, un proces aproape identic cu cel care a dus la nasterea Terrei si a lunii acesteia.

Sursa: DailyGalaxy