Prima pagină D:News

Sobolanii grasi impartasesc depresiile omenesti!

Redactia Descopera.ro | 11.09.2010 | ● Vizualizări: 133
Sobolanii grasi impartasesc depresiile omenesti!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Nu este vorba despre orice fel de sobolani, ci despre rozatoarele din specia gerbilului obez de desert (Psammomys obesus), care traieste in deserturile si zonele aride din Africa si Orientul Mijlociu.

Pana in prezent, cercetatorii israelieni din cadrul Departamentului de Zoologie al Universtitatii din Tel Aviv, au descoperit ca sfarsitul verii si venirea toamnei provoaca acestor simpatice rozatoare crize de depresii asemanatoare cu cele traite toamna de catre oameni. Inca si mai rau se simt gerbilii de desert in preajma sosirii iernii, cand depresiile lor se amplifica.

Conform cercetatoarei Noga Kronfeld-Schor, psihicul rozatoarelor este deosebit de sensibil la alternanta zilnica dintre lumina si intuneric, cercetatile stabilind ca gerbilul obez de desert prezinta similaritati surprizatoare cu omul, fiind, din acest punct de vedere, un subiect tocmai bun pentru experimente, mult mai indicat decat soarecii albi de laborator.

Mai mult decat atat, cercetatorii israelieni spera pe aceasta cale ca rezultatele experimentelor si studiilor lor, sa duca in cele din urma la crearea de noi medicamente antidepresive, mai eficiente decat cele care se gasesc pe piata, la ora actuala.

Sursa: ScienceDaily