Prima pagină D:News

Propunere-soc in SUA: condamnatii la moarte sa fie eutanasiati precum animalele

Redactia Descopera.ro | 11.11.2010 | ● Vizualizări: 240
Propunere-soc in SUA: condamnatii la moarte sa fie eutanasiati precum animalele      injectie letala, eutanasie, executie, medicamente + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ce, in mai multe state americane, penuria de thiopental, medicamentul utilizat in injectiile letale, a constrans autoritatile sa amane sau chiar sa suspende mai multe executii capitale, autoritatile din Oklahoma au propus sa fie folosit un preparat de uz veterinar.

Totul a pornit de la faptul ca, in data de 26 octombrie, in Arizona, avocatii unui detinut au reusit sa obtina o amanare a executiei clientului lor contestand intentia de a se recurge la un medicament importat din strainatate, in locul celui «made in USA», utilizat in mod obisnuit in cadrul executiilor prin injectie letala, ale carui rezerve s-au epuizat.

Pentru a face fata situatiei, autoritatile statului Oklahoma au gasit solutia: detinutilor condamnati la moarte sa le fie administrate aceleasi medicamente folosite la eutanasierea animalelor. Statul, a anuntat "Wall Street Journal", incearca sa obtina permisiunea utilizarii pentobarbitalului, deoarece potrivit veterinarilor acesta este "un anestezic ideal pentru eutanasierea animalelor, foarte asemanator cu thiopentalul, medicamentul folosit in mod traditional in executiile fiintelor umane".

Rezervele de thiopental s-au epuizat deoarece singura companie care distribuie acest medicament in Statele Unite a intrerupt productia, anuntand ca nu o va relua cel putin pana la finele anului viitor. Autoritatile din Oklahoma ar dori sa obtina "unda verde" de la Curte pana pe 16 decembrie, cand este programata executia condamnatului John David Duty. Avocatii acestuia insa sustin ca noul medicament "nu a fost testat pana acum pe oameni, este potential periculos, iar executia risca sa fie foarte dureroasa"; prin urmare contrara principiilor umanitare care trebuie respectate si in cazul executiilor capitale.

Sursa: Corriere della Sera