Prima pagină D:News

Mister! Cum beau, de fapt, pisicile?

Redactia Descopera.ro | 11.12.2010 | ● Vizualizări: 371
Mister! Cum beau, de fapt, pisicile?     pisica, pisici, pisicute, studiu, animale, zoologie, natura + zoom
Galerie foto (1)

Spre deosebire de caini, care fac o adevarata mizerie atunci cand beau apa, improscand lichidul in jur si udandu-se pe tot botul, pisicile au perfectionat arta de a bea cu maxima eleganta si minim efort. Totul printr-o tehnica sofisticata, care parca sfideaza gravitatia. Oamenii de stiinta au facut aceasta descoperire, dupa ce au studiat cateva clipuri video care prezinta tehnica felinelor cu incetinitorul.

Atunci cand pisicile beau lapte, micile feline isi intind limba spre vasul cu lichid, arcuind-o aproximativ in forma unei litere "J" mare, astfel incat numai varful limbii atinge practic laptele. Urmarind mai multe clipuri filmate in slow motion, o echipa de cercetatori de la Institutul de tehnologie din Massachusetts Institute of Technology, Virginia Tech si Universitatea Princeton, a descoperit ca, printr-o miscare extrem de rapida, varful limbii matura suprafata lichidului, inainte ca limba pisicii sa se retraga brusc. Aceasta miscare duce la nasterea unei "coloane" de lichid intre botul animalului si suprafata lichidului. Pisica isi inchide apoi gura si suge aceasta coloana, pastrandu-si barbia uscata.

"Coloana" este creata de echilibrul foarte fragil care se formeaza intre forta de gravitatie, care atrage lichidul in jos, si miscarea de inertie, care da tendinta lichidului de a urma directia in care este tras. Studiul, publicat in prestigiosul jurnal stiintific Science, a mai relevat ca, in mod instinctual, aceasta este modul de a bea al tuturor felinelor: de la jaguari si tigri pana la lei si rasi. Cand bea, o pisica domestica face aceasta miscare de 4 ori pe secunda, timp in care bea 0,4 mililitri de lichid, in vreme ce felinele de talie mai mare sug lichidul mai incet, pentru a pastra balanta dintre gravitatie si inertie proportionala cu statura lor. "Pisicile sunt mult mai inteligente decat credeam. Cel putin in ceea ce priveste hidrodinamica", declara entuziast Dr Jeffrey Aristoff de la Departamentul de Mecanica si Inginerie Aerospatiala de la Princeton.