Prima pagină D:News

Prin lume... la vanatoare de eclipse

11.15.2010 | ● Vizualizări: 169
Prin lume... la vanatoare de eclipse     eclipsa, eclipsa totala de soare, astronomie, vanator de eclipse, catalin beldea, expozitie, expozitie foto, Prin lume... la vanatoare de eclipse + zoom
Galerie foto (2)

Expozitia de fotografie astronomica “Prin lume... la vanatoare de eclipse”, a fotografului Catalin Beldea prezinta in premiera, in Romania, imagini a 5 eclipse totale de Soare din intreaga lume. Evenimentul va avea loc la Cafepedia de langa Piata Romana, in perioada 15-30 noiembrie 2010.

Proiectul "Prin lume... la vanatoare de eclipse", dezvoltat defotograful Catalin Beldea, va debuta cu prima expozitie in perioada15-30 noiembrie, la Cafepedia de langa Piata Romana, str. PictorVerona nr. 2. Vernisajul va avea loc in aceeasi locatie, pe data de16 noiembrie 2010, la ora 19:00.

Expozitia este o colectie de peste 20 de imagini din expeditiilein jurul lumii in cautarea eclipselor de Soare, in locuri precumRomania (1999 si 2003), Turcia (2006), Siberia (2008), China (2009)sau Pacific, pe atolul Hao din PolineziaFranceza (2010). Intregul demers este primul de acestgen in Romania.

Catalin Beldea este un pasionat al fotografiei astronomice,fiind primul roman care a fost publicat pesite-ul NASA, la sectiunea Imaginea Zilei (7 august2008), cu o fotografie realizata pentru DESCOPERA.Vanatoarea de eclipse a pornit in anul 1999, cu eclipsa totalade Soare din Romania, adunand pana in prezent 5 eclipse totale deSoare, ultima fiind cea de anul acesta din Pacific, pe atolul Haodin Polinezia Franceza.

"Inca de pe cand aveam noua ani, odata cu aparitia cometeiHalley, cerul a devenit pentru mine MISTERUL care trebuiadescifrat. De atunci si pana astazi au trecut mai bine de 20 deani, iar pasiunea pentru astronomie s-a amplificat in asa masura,incat o expeditie in inima Siberiei pentru a asista la o eclipsa deSoare mi s-a parut un lucru absolut firesc", spunea Beldea dupaexpeditia din Siberia din 2008, realizataimpreuna cu DESCOPERA.

"Aceasta expozitie este doar un prim pas in a impartasi ceea ceam vazut si am fotografiat in alergatura mea prin lume. Cusiguranta, calatorii si ocazii de a strange imagini cu eclipse vormai fi - nu mai departe de ianuarie 2011, cand va avea loc oeclipsa partiala de Soare in Europa, un fenomen rar, rarsaritulSoarelui "muscat" de umbra Lunii", a mai declaratfotograful-vanator de eclipse.