Prima pagină D:News

Artistul James Blunt “a prevenit declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial”

Redactia Descopera.ro | 11.17.2010 | ● Vizualizări: 265
Artistul James Blunt “a prevenit declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial”     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cantaretul britanic James Blunt a relatat pentru BBC cum a refuzat un ordin prin care i se cerea sa atace trupele rusesti pe cand se afla in Kosovo, ca soldat inrolat in slujba Coroanei. Blunt sustine ca era dispus sa infrunte curtea martiala refuzand ordinul primit de la un general american.

Vedeta nu s-a aflat insa pe cont propriu in adoptarea acestei pozitii, ci a primit sustinerea generalului britanic Sir Mike Jackson, care s-ar fi opus vehement initiativei, motivand ca nu are de gand sa arunce pe umerii trupelor sale responsabilitatea izbucnirii celui de-al Treilea Razboi Mondial.

Era anul 1999, iar ofiterului lider de companie James Blunt i s-a ordonat sa preia conducerea aerodromului Pristina, aflat in posesia fortelor ruse. Soldatii Nato ar fi trebuit sa asalteze si, eventual, sa ucida aproximativ 200 de militari rusi pentru indeplinirea obiectivului.

Ineditul acestui episod al razboiului din Kosovo a fost mentionat in diverse rapoarte politice si intens dezbatut la vremea respectiva. Insa acum, pentru prima oara, J. Blunt vorbeste despre rolul sau intreaga operatiune.

Barbatul, care se afla in fruntea a 30.000 de soldati Nato, sustine ca "situatia era nebuneasca": "doua sute de soldatii rusi aveau armele indreptate agresiv spre noi. Daca ne-am fi stabilit o baza in aerodromul Pristina, acest lucru ar fi usurat mult lucrurile pentru fortele Nato de acolo. Asadar, ratiuni politice ca sa atacam existau, insa o asemenea actiune s-ar fi tradus ca agresiune impotriva rusilor", a mai adugat Blunt.

Intrebat daca respectand ordinul ar fi riscat declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial, cantaretul, pe atunci ofiter de cavalerie in varsta de 25 de ani, a raspuns: "Absolut! Si de aceea noi am si nesecotit indicatiile generalului SUA Wesley Clark. Atunci cand acestea au sosit prin radio, generalul Mike Jackson a intervenit, sugerand ca ar fi mai bine sa incercuim aerodromul in loc sa il luam cu asalt".

Conform relatarilor lui Blunt, doua zile mai tarziu, trupele ruse au ramas fara hrana si apa si le-au propus trupelor Nato sa imparta aerodromul. J.B. sustine ca ar fi refuzat ordinul comandantului suprem Nato generalul Clark, chiar si in lipsa interventiei generalului britanic. James Blunt a parasit Armata in 2002 pentru a urma o cariera in muzica, domeniu in care a inregistrat succese rasunatoare.

Sursa: BBC News

Descopera lumea in care traiesti: