Prima pagină D:News

Americanii au ajuns in Europa inca de acum 1.000 de ani

Redactia Descopera.ro | 11.17.2010 | ● Vizualizări: 83
Americanii au ajuns in Europa inca de acum 1.000 de ani     genetica, America, Europa, Islanda, viking, gena, amerindian + zoom
Galerie foto (1)

Pana acum, credeam cu totii ca primii amerindieni au ajuns in Europa la sfarsitul secolului al XV-lea, adusi de Cristofor Columb, la intoarcerea sa din marea expeditie in care descoperise America. Dar un studiu genetic realizat de un grup de cercetatorii spanioli propune o ipoteza diferita.

Analizand ADN-ul membrilor unei familii islandeze, geneticienii de la Universitatea Pompeu Fabra din Spania au descoperit gene care arata inrudirea acestor islandezi cu populatiile nord-americane, aruncand o lumina noua asupra relatiilor dintre locuitorii celor doua continente.

Pornind de la elemente din epopeele nordice, s-a speculat multa vreme asupra ideii ca vikingii ajunsesera pe continentul nord-american cu 500 de ani inaintea lui Columb; azi, conceptul a depasit faza speculatiilor, odata cu descoperirea, la L'Anse aux Meadows (foto), pe coasta estica a Canadei, a vestigiilor unei asezari vikinge, despre care se crede ca ar data din secolul al XI-lea.

Dar, multa vreme, s-a crezut ca "transferul" s-a facut intr-un singur sens, de la est spre vest, din Europa spre America.Iata, insa, ca descoperirea materialului genetic de origine americana la cca. 80 de islandezi sugereaza ca unii dintre vikingii plecati s-ar fi intors, aducand cu ei, in Islanda, cel putin un reprezentant al populatiilor de pe coasta estica a Canadei - probabil o femeie.

Deoarece Islanda a fost practic izolata incepand din secolul al X-lea, cel mai probabil este ca aceste gene "straine" sa fi fost aduse de o femeie amerindiana, candva in jurul anului 1.000.

Pasul urmator este determinarea mai precisa - prin analize genetice - a momentului cand genele americane au patruns in populatia islandeza si compararea lor cu materialul genetic extras din ramasitele gasite in morminte, pe continentul nord-american.

Sursa: Telegraph Science

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI