Prima pagină D:News

Teleprezenta – exlporarea adancurilor oceanelor s-a schimbat pentru totdeauna!

Redactia Descopera.ro | 11.18.2010 | ● Vizualizări: 195
Teleprezenta – exlporarea adancurilor oceanelor s-a schimbat pentru totdeauna!     explorare, exploratori, teleprezenta, oceane, cisco telepresence, Robert Ballard, explorare marina, submarine + zoom
Galerie foto (4)

Sistemul Cisco TelePresence a ajuns sa exploreze adancurile oceanelor, ajutand biologii marini sa beneficieze de experienta video de inalta definitie in timp real. Imaginile colectate de submarine operate de la distanta pot fi transmise pe internet, iar in acest fel informatia este disponibila, in acelasi timp, tuturor celor interesati de viata subacvatica. Faimosul explorator marin, doctorul Robert Ballard, ne vorbeşte despre reţele, teleprezenţă şi viitorul călătoriilor electronice.

În 1981, celebrul explorator marin, doctorul Robert Ballard, a fost rugat de către National Geographic să facă ceea ce ştie el cel mai bine, să viseze. Revista pregătea un reportaj despre viitorul explorărilor marine şi dorea să arate ce tehnologii ar putea folosi oamenii de ştiinţă în viitor pentru a explora adâncurile oceanelor. Doctorul Ballard şi încă 39 de oameni de ştiinţă au colaborat cu o echipă de artişti şi le-au dat celor de la revistă articolul.

În această primăvară, viziunea doctorului Ballard a devenit realitate, stabilind o nouă frontieră în lumea high-tech a explorărilor marine de mare adîncime. Combinând teleprezenţa, camere de înaltă definiţie, aparate operate subacvatic prin telecomenzi şi o reţea ultra performantă, le-a permis experţilor să sondeze adâncimile oceanului şi să împărtăşească în timp real descoperirile şi cu alţii, fără să părăsească uscatul.

"Mi-au trebuit 29 de ani să ajung aici, dar am ajuns" a spus Ballard, al cărui sistem de explorare prin teleprezenţă a debutat în această vară cu expediţia Nautilus din Marea Mediterană.

Această realizare este ultima dintre multe altele din cariera doctorului Ballard. Explorările sale au cuprins artefacte istorice, cum ar fi rămăşiţele Titanicului, al vasului Bismarck, al avionului PT-109 al preşedintelui John F. Kennedy, al portavionului Yorktown din bătălia istorică de la Midway.

Lui i se atribuie chiar şi descoperirea revoluţionară a unor izvoare hidrotermale, un fel de gheizere subacvatice, din insulele Galapagos, unde, forme de viaţă neîntâlnite până atunci supravieţuiau nu prin procesul de fotosinteză, ci prin ceea ce se numeşte chimiosinteză.

Spiritul de pionierat al lui Ballard a depăşit de multe ori tehnologiile existente. În 1970, explorările marine de adâncime se desfăşurau în mini submarine echipate cu lanterne, adevărate "jeep-uri subacvative", cum le numea Ballard, dar submarinele se deplasau incredibil de încet. O călătorie de aproximativ 3.600 m dura 2 ore şi jumătate dus şi 2 ore şi jumătate întors, asta însemna că mai rămâneau 3 ore pe zi pentru explorarea propriu-zisă, timp suficient doar pentru explorarea unei mile marine.

"Am explorat o zonă muntoasă lungă de 67.592 de km", îşi aminteşte Ballard, care conduce Centrul pentru Explorarea Oceanelor, un program de cercetare pentru studenţii universităţii de Oceanografie din Rhode Island. "A fost frustrant, pentru că făceam descoperiri, încetul cu încetul."

Ballard s-a bazat pe submarine timp de 25 de ani. Dar, la 2 ani după descoperirea izvoarelor hidrotermale, a avut o revelaţie. La întoarcerea de la aceste izvoare, fiind însoţit şi de un biolog, a început să se joace cu camera digitală pe care a ataşat-o braţului mecanic al submarinului, mărind imaginile înregistrate cu camera şi afişându-le pe un monitor de 6 inci. Atunci a realizat că biologul care îl însoţea, în loc să cerceteze zona prin fereastra submarinului, se uita peste umărul său în acelaşi monitor, pretinzând că imaginea era mai bună pe monitor decât pe fereastră. "M-am gândit atunci, am adus biologul acela din colţul celălalt al lumii, ne-am scufundat 2,700 m în adâncuri, ca să stăm blocaţi într-un submarin uitându-ne la un monitor. Şi aşa mi-a venit ideea" a spus Ballard.

Ideea era legată de teleprezenţă. Mult mai cunoscută pentru beneficiile oferite companiilor prin reducerea cheltuielilor cu deplasările sau mijlocirea vizitelor virtuale la doctor, în contextul doctorului Ballard a redus semnificativ costurile, logistica şi riscul survenit la transportul biologilor sau al altor cercetători pe fundul oceanelor.

Pentru a-şi îndeplini viziunea, doctorul Ballard a trebuit să aştepte tehnologii precum fibra optică şi internetul. În loc de submarine, sistemele de azi folosesc camere amplasate pe mini submarine fără pilot, capabile să stea sub apă mai multe zile la rând

Cablurile de fibră optică facilitează transmisiuni video în direct pe ecranele din centrul de comandă de pe Nautillus. De acolo, prin satelit, fanii accesează instantaneu reţeaua de teleprezenţă, unde pot vedea ce se întâmplă în direct, la o calitate video de înaltă definiţie, împreună cu experţi, copii de şcoală sau alte persoane.

Deşi detaliile încă se mai pun la punct, Ballard susţine că sistemul s-a îmbunătăţit masiv faţă de vechea abordare. "Este o mişcare contra cronomentru, iar în eventualitatea unei descoperiri semnificative, un expert poate fi disponibil în mai puţin de 30 de minute" a mai spus el. Sistemul ajută exploratori precum doctorul Ballard să îşi facă meseria fără să stea departe prea mult timp de cei dragi, facilitând totodată accesul la descoperirile explorărilor subacvatice unei mai mari audienţe.

"Nu mai suntem o persoană cu ochii pe fereastră, suntem o planetă cu ochii pe fereastră" a mai spus doctorul Ballard, adaugând că sistemul foloseşte o mare cantitate de echipamente Cisco. "Totul constă în reţea".
Viziunea doctorului Ballard despre viitor

Visele doctorului Ballard nu se opresc aici. Va veni ziua când oamenii vor folosi teleprezenţa în locul altor forme de călătorie, de asemenea. În loc să zboare pe Serengheti pentru safari, de exemplu, ei vor închiria roboţi aflaţi acolo şi îi vor manevra pe aceştia din confortul casei lor, de la mii de kilometri depărtare"

"În cele din urmă, aceasta este călătoria electronică. Suntem spirite în mişcare, şi putem astfel să ne lăsăm corpul în urmă" a spus doctorul Robert Ballard, directorul Centrului de Explorări Oceanice de la Universitatea din Rhode Island. "Dar pentru ca visele să devină realitate, tehnologia mai trebuie să evolueze. Cea mai mare provocare este ca marea masă de oameni să obţină lăţime de bandă. Dar odată ce acest lucru se întâmplă, uau, pregătiţi-vă!

Material de Laurence Cruz (scriitor freelance în Los Angeles)