Prima pagină D:News

Un robot “revine la viata” dupa o jumatate de secol

11.23.2010 | ● Vizualizări: 131
Un robot “revine la viata” dupa o jumatate de secol     robot, computer, baterie, telecomanda, muzeu + zoom
Galerie foto (2)

Unul dintre primii roboti umanoizi britanici a fost “reactivat” de constructorul sau, dupa ce zacuse in garaj timp de aproape 50 de ani.

Tony Sale - astazi in varsta de 79 de ani -, fost pilot inaviatia regala britanica, a fost pasionat de robotica inca dincopilarie.

In anul 1950, cand avea doar 19 ani, el l-a construit pe George(robotul), folosind, in cea mai mare parte, metal recuperat dintr-un avion prabusit.Costurile fabricarii s-au ridicat, astfel, la doar vreo 15 liresterline.

La vremea respectiva, uimitorul robot - a carui infatisare esteevident inspirata din cea a Omului de Tinichea din povestea"Vrajitorul din Oz" - controlat prin telecomanda radio, capabil samearga si sa vorbeasca, a produs senzatie.Din pacate, computerele acelor vremuri erau mult preaprimitive si greoaie pentru a putea fi folosite intr-un asemeneaproiect, astfel incat George nu a putut evolua pana la memoria si "inteligenta" robotilor de azi.

Robotul a petrecut 45 de ani in garaj, pana cand Tony Sale s-agandit sa-l puna la incercare. Spre surpriza tuturor, dupa ce i-aufost lubrifiate articulatiile si i s-au montat baterii noi, robotuls-a pus in miscare, raspunzand perfect la comenzi.

Tony Sale l-a donat pe George Muzeului National al Computerelor- la a carui infiintare a contribuit -, pentru a fi expus dreptunul dintre primele exemplare de roboti umanoizi construiti in MareaBritanie.

Sursa: Mail Online