Prima pagină D:News

Anzii, adevaratii creatori ai Amazonului

Redactia Descopera.ro | 11.24.2010 | ● Vizualizări: 119
Anzii, adevaratii creatori ai Amazonului      krakatau, anzi, amazon, geneza, america de sud + zoom
Galerie foto (1)

Amazonul, cel mai mare fluviu al planetei, era, in urma cu circa 14 milioane de ani, o mlastina de dimensiuni gigantice care ajungea pana in zona actualelor Caraibe. Atunci, insa, cand Anzii au inceput sa se formeze prin incretirea scoartei terestre, schimband radical aspectul continentului sud-american, Amazonul a luat nastere, devenind uriasul pe care il stim astazi, anunta Dietmar Muller, geofiziacian care si-a prezentat teoria in revista de specialitate Nature Geoscience.

"Aveam deja convingerea ca forta care a dus, finalmente, la aparitia Amazonului are legatura cu miscarea Americii de Sud si cu ridicarea Anzilor. Atunci cand am folosit un model computerizat pentru a recrea conditiile care au dus la aparitia celui mai mare fluviu de pe Terra, rezultatele au fost uimitoare", afirma acelasi Dietmar Muller.

Studiul geofizianului este extrem de important pentru lumea stiintei, cu atat mai mult cu cat nu se stia sigur geneza Amazonului si perioada din care el dateaza. In plus, la fel de important pentru oamenii de stiinta este si modul in care continentele evolueaza, ajungand sa schimbe fata Terrei in perioadele geologice.

Sursa: Daily Galaxy