Prima pagină D:News

Oxigen si CO2 pe Rhea, luna inghetata a lui Saturn

Redactia Descopera.ro | 11.29.2010 | ● Vizualizări: 255
Oxigen si CO2 pe Rhea, luna inghetata a lui Saturn     Saturn, atmosfera, oxigen, Cassini, CO2 + zoom
Galerie foto (1)

Rhea, una dintre lunile lui Saturn, este inconjurata de o atmosfera alcatuita din oxigen si anhidrida carbonica, potrivit unui studiu publicat in Science Express de cercetatorii de la Southwest Research Institute (Texas, Statele Unite).

In studiul lor, cercetatorii americani au pornit de la datele furnizate de sonda Cassini, care face parte din misiunea Cassini-Huygens, condusa de NASA, ESA si Agentia Spatiala Italiana. In luna martie a acestui an, Cassini a trecut la o distanta de doar 97 km de Rhea, reusind astfel sa realizeze masuratori precise ale compozitiei atmosferice a acestui astru inghetat. In mod deosebit, grupul de cercetatori condus de Ben Teolis a utilizat datele furnizate de un spectrometru de masa ionica si neutra pentru detectarea prezentei gazelor neutre, din analiza datelor reiesind ca luna contine molecule de oxigen si CO2.

Aceasta descoperire este in acord cu ceea ce s-a observat recent si la lunile inghetate ale lui Jupiter: Callisto contine CO2, in timp ce Europa si Ganimede sunt acoperite de oxigen, generat prin reactii de chimie radioactiva. Pentru a intelege originea oxigenului de pe Rhea, cercetatorii au testat mai multe modele cu date de spectrometrie plasmica. Ipoteza principala este ca molecula in cauza ar fi produsa in principal in emisfera posterioara de bombardamentul grupurilor ionice de apa asupra plasmei din jurul lui Saturn, dar ca mare parte din ea ramane apoi blocata in interiorul ghetii. Mai misterioasa este insa originea anhidridei carbonice: potrivit grupului lui Teolis, ar putea fi generata de o emisie primordiala, sau de reactii de radioliza survenite intre molecule superficiale de apa si minerale carbonate, probabil depozitate de micro-meteoriti care au bombardat luna in trecut.
Sursa: Galileo

Tag-uri: Saturn | atmosfera | oxigen | Cassini | CO2