Prima pagină D:News

Croatia va lansa o misiune spatiala pe Luna in anul 2012

Redactia Descopera.ro | 12.07.2010 | ● Vizualizări: 98
Croatia va lansa o misiune spatiala pe Luna in anul 2012     croatia, agentia spatiala, luna, 2012, histrohod, rover + zoom
Galerie foto (1)

Daca va asteptati ca primul pas catre Luna sa fie realizat in urmatorii ani de catre NASA, ESA sau macar agentiile spatiale din India, China sau Japonia, ei bine, Croatia a decis sa o ia inaintea tuturor si anunta ca Agentia Astronomica Vidulini din Istria va lansa pe satelitul natural al Terrei, la finalul anului 2012, un vehicul de explorare, Histrohod. Vehiculul robotizat este creatia omului de stiinta Zeljko Mogorosa, cel care a lucrat la acest proiect pentru mai bine de doi ani.

Cercetatorii croati si-au propus ca Histrohod sa aselenizeze exact in locul in care a aselenizat si naveta Apollo 17 - ultima misiune cu echipaj uman pe Luna - din anul 1972. Histrohod urmeaza sa transmita pe Pamant imagini televizate cu solul lunar si cercetarile pe care urmeaza sa le efectueze asupra acestuia.

"Este o provocare uriasa pentru societatea noastra si suntem mandri ca mica noastra urbe, Istria, va deveni parte a explorarilor spatiale", a declarat Marino Rumpic, presedintele agentiei astronomice croate.

Costurile roverului Histrohod se ridica la 20.000 de euro, bani oferiti de mai multi donatori din toata lumea.

Sursa: CroatianTimes