Prima pagină D:News

Steaua de la Bethleem: o noua explicatie astronomica

12.20.2010 | ● Vizualizări: 304
Steaua de la Bethleem: o noua explicatie astronomica     religie, Iisus Hristos, Bethleem, stea, magi, Jupiter, Regulus, astronomie, astrologie + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta incearca de multa vreme sa dea o explicatie rationala aparitiei stelei, pornind de la ideea ca a fost vorba despre un eveniment astronomic neobisnuit. In centrul noii ipoteze sa afla planeta Jupiter care, in urma cu 2000 de ani, a luat parte la o “intamplare” cereasca deosebita.

Mark Thompson, membru al Societatii Regale de Astronomie dinMarea Britanie, crede ca istorisirea despre steaua care i-acalauzit pe magi spre locul nasterii lui Iisus Hristos ar avea labaza un eveniment ceresc rar, observat de astrologii vremii siintepretat de ei in concordanta cu conceptiile dominante in culturarespectiva.

Mark Thompson a utilizat consemnari istorice si simulari pecomputer, pentru a deduce pozitia stelelor si a planetelor in juruldatei la care, prin traditie, se considera ca s-ar fi nascutIisus.
Dupa afirmatiile lui, intre luna septembrie a anului 3 i. Hr. siluna mai a anului 2 i. Hr., au avut loc trei asa-numite conjunctii,ce au implicat planeta Jupiter si steaua Regulus: cele douacorpuri ceresti au trecut la mica distanta unul de celalalt.

Jupiter a depasit steaua Regulus, miscandu-se spre est, ca deobicei, insa, ulterior, a parut ca isi schimba directia, mergandspre vest, pentru ca apoi, printr-o noua schimbare (aparenta) dedirectie, sa se indrepte iar spre es, trecand, pentru a treia oara,pe langa Regulus.Cele trei conjunctii (care au avut loc la 14 september 3 i. Hr.,17 februarie 2 i. Hr. and 8 mai 2 i. Hr.) s-a datorat unui fenomennumit miscare retrograda: schimbarea de directie (care este numaiaparenta, fiind vazuta astfel de catre observatorii de pe pamant,deoarece, in realitate, planeta nu-si schimba traiectoria) aplanetei Jupiter. Aparenta schimbare de directie se explica prinfaptul ca planetele mai indepartate de Soare din sistemul nostrusolar se rotesc in jurul Soarelui pe traiectorii mai lungi; ritmulmiscarii de revolutie e mai lent, astfel incat Pamantul ledepaseste, din cand in cand.

Unii cercetatori cred ca magii ar fi fost preoti zoroastrieni, renumiti pentru priceperea lor inastrologie (care, pe vremea aceea, nu era o stiinta distincta deastronomie). In traditia lor, Jupiter (cea mai mare planeta dinsistemul nostru solar) era un "rege al planetelor", iar Regulus(cea mai stralucitoare stea din constelatia Leului), un "regeprintre stele", astfel incat conjunctia repetata a acestor doi"regi" ai corpurilor ceresti ar fi putut fi interpretata ca oprevestire a nasterii unui nou si puternic rege pe Pamant.

Sursa: Telegraph