Prima pagină D:News

Roscatii sunt mai sensibili la durere

Redactia Descopera.ro | 12.22.2010 | ● Vizualizări: 368
Roscatii sunt mai sensibili la durere     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Stereotipul raspandit in cercurile medicale, conform caruia persoanele cu pielea alba, pistruiate si cu parul rosu, sunt mai sensibile la senzatiile de durere fizica, se pare ca nu este lipsit de adevar.

In termeni strict tehnici, persoanele cu parul rosu sunt o minoritate intre oameni. Alcatuiesc doar 2-6% din totalul populatiilor umane din emisfera nordica, si 1-2% din intregul populatiei globale.

Culoarea roscata a parului lor este cauzata de o gena si de cromozomul 16, care afecteaza proteina melacortinului 1- receptor (MC1R), ceea ce duce la aparitia pielii albe cu pistrui in exces, a ochilor deschisi la culoare, si, evident, a parului rosu. Pe langa aceste caracteristici, gena buclucasa ofera roscatilor o hipersensibilitate la razele ultraviolete, precum si o toleranta scazuta la durere, comparativ cu persoanele brunete.

Deoarece gena in cauza este una recesiva, ambii parinti trebuie sa fie roscati, pentru a da nastere unui copil cu acelesi caracteristici fiziologice. Stereotipul conform caruia roscatii sunt predispusi si herniilor, nu s-a confirmat insa in urma experimentelor si testelor medicale.

Sursa: The Time