Prima pagină D:News

Furtuna uriasa pe Saturn: are marimea cat jumatate din Terra

Redactia Descopera.ro | 12.29.2010 | ● Vizualizări: 247
Furtuna uriasa pe Saturn: are marimea cat jumatate din Terra     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Naveta spatiala Cassini a NASA a surprins, in emisfera nordica a planetei Saturn, o furtuna de dimensiuni colosale – aproape cat jumatate din suprafata Pamantului, spun specialistii agentiei spatiale americane.

Centrul furtunii albe de pe Saturn are un diametru de 5.800 de km, insa intregul fenomen, masurat din cap pana in coada, se intinde pe nu mai putin de 57.940 de km! Fotografia furtunii a fost realizata de naveta Cassini chiar in ziua de Craciun, de la o distanta de 1.600.000 km de furtuna, cu ajutorul unor filtre speciale, si a ajuns pe Pamant pe 27 decembrie.

Specialistii NASA cred ca "pata" apare alba deoarece este compusa din cristale de amoniac inghetat. Furtunile saturniene improasca gaz fierbinte in atmosfera joasa a planetei, gaz care trece de invelisul inghetat de amoniac si ajunge in atmosfera superioara, unde se condenseaza. Aceasta furtuna colosala este printre cele mai luminoase fenomene de acest fel observate de astronomi. Din datele pe care le detinem pana in acest moment, furtunile de acest fel pe Saturn au o incidenta de una la 28 de ani.