Prima pagină D:News

Este acesta cel mai destept caine din lume?

Redactia Descopera.ro | 12.30.2010 | ● Vizualizări: 1722
Este acesta cel mai destept caine din lume?     caine, collie, etologie, inteligenta, cel mai destept caine + zoom
Galerie foto (2)

Foarte multi dintre posesorii cainilor din rasa Border Collie se lauda cu faptul ca indragitele lor patrupede sunt printre cei mai inteligenti caini din lume. O teorie care pare a fi confirmata de o catelusa care a invatat sa recunoasca nu mai putin de 1022 de jucarii!

Chaser este o catelusa din rasa Border Collie, in varsta de 6 ani, care a invatat numele a fiecare dintre cele 1022 de jucarii. Psihologii cred ca asta inseamna ca Chaser are inteligenta echivalenta unui copil in varsta de 3 ani! Pentru a ajunge la aceasta performanta uimitoare, catelusa Chaser a petrecut 3 ani de zile, in cadrul unui experiment desfasurat de un dresor si un psiholog care au invatat-o aproape zilnic, in sesiuni de cate 4-5 ore, numele jucariilor.

Chaser a ajuns la stadiul in care daca intr-o camera incapatoare sunt aruncate toate cele 1022 de jucarii de plus si cineva ii spune sa-l caute si sa-l aduca pe ursul Daniel, de exemplu, catelusa va identifica jucaria cu pricina si o va prezenta, mandra, auditoriului. Experimentul a avut loc in oraselul Spartanburg din Carolina de Sud, SUA, la Colegiul Woofford. Oamenii de stiinta de aici au vrut sa demonstreze ca, cel putin in privinta cainilor, vorbitul cu animalele nu este o operatiune in vant, si ca daca ai rabdare si un scop precis, in timp, chiar poti sa dezvolti inteligenta animalului, dincolo de comenzi de baza, de genul "culcat", "nu ai voie" sau "vino aici". Ca fapt divers, in Cartea Recordurilor, rasa de caini cu cele mai multe recorduri la activ sunt Border Collie.