Prima pagină D:News

Pestii “vampiri” sug si sangele balenelor

Redactia Descopera.ro | 01.04.2011 | ● Vizualizări: 1469
Pestii “vampiri” sug si sangele balenelor     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Un studiu de ultima ora asupra unor specii de pesti, denumite generic cicari marini, confirma faptul ca acesti pesti bizari nu se folosesc de balene doar ca mijloc de locomotie, cum se credea pana in prezent, ci, in acest interval, se hranesc cu sangele uriaselor cetacee pe care le paraziteaza, ca niste adevarati vampiri acvatici.

Cicarii marini sunt pesti paraziti care se hranesc exclusiv cu sangele pestilor, pasarilor sau mamiferelor marine pe care le paraziteaza. Bizarul peste-vampir se ataseaza strans de pielea victimei cu ajutorul gurii sale circulare, in forma de ventuza. Dupa aceasta faza preliminara, pestii se folosesc de dintii lor cu forma specifica pentru a face o mica incizie, dupa care incep sa se hraneasca cu sangele rezultat din rana.

Cicarul de mare (Petromyzon marinus) secreta o substanta anticoagulanta, care impiedica inchegarea naturala a sangelui din rana, astfel incat pestele se poate hrani in voie.

La fel ca somonii, acesti pesti vampiri sunt "anadromi", adica eclozeaza in ape dulci, migreaza in oceane, unde ajung la stadiul de adult, dupa care se intorc pe cursurile raurilor pentru a-si depune icrele, iar apoi mor.

Sursa: BBCNews