Prima pagină D:News

Primele rezultate publice ale misiunii Planck

Redactia Descopera.ro | 01.13.2011 | ● Vizualizări: 59
Primele rezultate publice ale misiunii Planck     Planck, galaxie, Terra, stele + zoom
Galerie foto (1)

Telescopul spatial Planck a reusit sa identifice 20 de conglomerate de galaxii pana acum necunoscute.

Dupa publicarea, in luna iulie a anului trecut, a primei imagini a intregului cer preluate de Planck, au fost date publicitatii, intr-o conferinta de presa tinuta simultan la Roma si Paris, primele rezultate stiintifice ale misiunii, descrise in 25 de articole aflate in curs de publicare in revista "Astronomy & Astrophysics".

La baza acestor rezultate se afla "Early Release Compact Source Catalogue" al Planck, obtinut in urma observatiei continue a cerului la lungimi de unda milimetrice si submilimetrice. "Sunt primele rezultate publice ale misiunii: un catalog al tuturor surselor galactice si extragalactice vazute de Planck. Si nu numai: este primul catalog al intregului cer la noua frecvente diferite, de la 30 GHz la 857 GHz, constituind o noutate absoluta. Va da de lucru ani de-a randul tuturor telescoapelor de pe Terra si din spatiu, care vor putea face observatii de follow-up", a comentat Reno Mandolesi, responsabil al LFI, instrumentul de frecventa joasa aflat la bordul lui Planck, finantat de Agentia Spatiala Italiana, si realizat in mare parte in Italia.

Prin intermediul instrumentelor aflate la bordul lui, Planck a detectat existenta unei populatii de galaxii, altminteri invizibile, datand de acum miliarde de ani: infasurate in pulbere, in ele se formau stele intr-un ritm ametitor, de intre 10 pana la 100 de ori mai rapid decat cel obsevat la ora actuala in galaxia noastra. Este vorba despre masuratori care nu au fost pana acum niciodata realizate la aceste lungimi de unda.

Servindu-se de un efect deosebit denumit Sunyaev-Zel'dovich, Planck a reusit sa identifice 189 aglomerari de galaxii, dintre care 20 erau total necunoscute. O noutate absoluta din numeroase puncte de vedere: este prima oara cand noi conglomerate de galaxii sunt descoperite gratie efectului Sunyaev-Zel'dovich, si deja au inceput sa apara confirmari ale existentei lor, produse in urma observatiilor facute de un alt satelit ESA, observatorul cu raze X, Xmm-Newton.

Sursa: Le Scienze

Tag-uri: Planck | galaxie | Terra | stele