Prima pagină D:News

Pisicile disparute au reaparut in Malaezia

Redactia Descopera.ro | 01.15.2011 | ● Vizualizări: 223
Pisicile disparute au reaparut in Malaezia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

S-a crezut ca ultimul exemplar de pisica de Borneo (una dintre cele mai rare specii de feline din lume), ar fi disparut inca din anul 2003, data la care a fost fotografiat un exemplar in salbaticie. Cu atat mai mare a fost bucuria cercetatorilor cand au redescoperit un individ in junglele din Sarawak, teritoriu malaez situat in nordul insulei Borneo.

Pisica de Borneo (Catopuma badia) este de marimea unei pisici domestice, are o coada lunga si blana colorata uniform intr-o nuanta gri-roscata. Ultima fotografie a unei astfel de feline periclitate fusese realizata in rezervatia Lanjak Entimau in anul 2003, de la acea data felina fiind clasificata ca extincta.

Noile imagini, obtinute in anii 2009-2010, au adus nesperate dovezi ale existentei pisicii de Borneo, care se lupta sa supravietuiasca in habitatul sau natural, tot mai amenintat de taietorii de lemne care devasteaza intreaga regiune.

"Pisica de Borneo este un animal foarte retras, asa ca imaginile obtinute recent sunt extrem de valoroase. Faptul ca fotografiile au fost realizate intr-o padure virgina este o dovada in plus asupra importantei acestui habitat pentru salvarea de la disparitie a speciilor de plante si animale amenintate", declara Wilhelmina Clunny, cercetator in cadrul Cat Specialist Group.

Sursa: TheTelegraph