Prima pagină D:News

Culoarea unui medicament influenteaza perceptiile pacientilor

Redactia Descopera.ro | 01.20.2011 | ● Vizualizări: 378
Culoarea unui medicament influenteaza perceptiile pacientilor     medicament, psihologie, culoare, forma, aspect, pacient, farmacie + zoom
Galerie foto (1)

Forma, gustul, culoarea, chiar si numele medicamentelor au o influenta nebanuit de mare asupra modului in care pacientii percep efectele acestora. Specialistii cred ca alegerea unor combinatii potrivite poate sa amplifice efectul placebo, sa imbunatateasca starea pacientului si sa reduca efectele secundare.

Pentru inceput, cercetatorii de la Universitatea din New Mumbai, India, au incercat sa afle in ce mod influenteaza culoarea unor pastile alegerile cumparatorilor.

Analizand, in randul unui esantion de 600 de pacienti, achizitiile de medicamente eliberate fara reteta in mai multe farmacii din India, oamenii de stiinta au facut cateva observatii interesante:

  • cumparatorii prefera, in general, tabletele de culoare rosie si roz; oamenii de varsta mijlocie, si mai ales femeile, prefera tabletele rosii in mai mare masura decat cumparatorii mai tineri
  • 14% dintre cumapratori aveau impresia ca tabletele roz au un gust mai dulce decat cele rosii, iar pastilele galbene erau considerate mai sarate, indiferent de compozitia lor reala.
  • 11% dintre cumparatori aveau impresia ca pastilele albastre sau albe ar fi amare
  • 10% au afirmat ca tabletele portocalii ar fi acre

Toate aceste observatii arata ca aspectul este un element de baza al unui anumit medicament, fiind asociat cu anumite perceptii ale pacientilor, perceptii ce pot influenta nu numai alegerea, ci, foarte probabil, si efectul medicamentului.

Impresia creata de culoare, deosebirile intre barbati si femei, precum si cele intre diferitele grupe de varsta, in ceea ce priveste preferintele legate de infatisarea "doctoriilor", sunt factori care, in opinia cercetatorilor, ar trebui luati in considerare atunci cand se discuta despre forma de prezentare a unui anumit medicament, in vederea lansarii sale pe piata.

Sursa: Science Daily