Prima pagină D:News

Vechii locuitori ai Americii mâncau câini

Redactia Descopera.ro | 01.20.2011 | ● Vizualizări: 169
Vechii locuitori ai Americii mancau caini     caine, hrana, paleontologie, arheologie, America, genetica + zoom
Galerie foto (1)

În urmă cu 9 milenii, câinele era, pentru amerindieni, nu doar însoţitor, protector şi prieten, ci şi hrană.

Concluzia a fost elaborată în urmă analizării, de către cercetătorii de la Universitatea din Maine şi Universitatea din Okhlahoma, SUA, a unui mic fragment de os, descoperit în excremente umane fosilizate, în statul american Texas.

Datarea cu carbon radioactiv a arătat că osul avea o vechime de 9.400 de ani, iar analiza ADN a indicat faptul că provenea de la un câine.

Faptul că fragmentul osos a fost descoperit în excremente umane, precum şi culoarea sa brun-portocalie, caracteristică, pe care oasele o dobândesc trecând prin tubul digestiv, i-au condus pe cercetători spre concluzia că vechile populaţii nord-americane consumau câini, fiind posibil chiar să fi crescut câini ca sursă de hrană.

Acest fragment de os reprezintă cea mai veche rămăşiţă canină descoperită, până în prezent, în America; vestigiile găsite anterior aveau cel mult 8.000 de ani vechime.

În Eurasia, dovezile convieţuirii omului cu câinele datează de mult mai multă vreme; au fost descoperite rămăşiţe canine vechi de 31.000 ani în Belgia, de 26.000 ani în Republica Cehă şi de 15.000 de ani în Siberia.

Sursa: New York Times