Prima pagină D:News

Agave este o sursă foarte promiţătoare de biocombustibil

Redactia Descopera.ro | 01.27.2011 | ● Vizualizări: 735
Agave este o sursa foarte promiţătoare de biocombustibil     agave, biocombustibil, carburant, ecologie, mediu + zoom
Galerie foto (1)

Planta de agave, utilizată pentru fabricarea băuturilor alcoolice şi în industria textilă, s-ar putea dovedi o excelentă sursă de carburant „verde”.

Speciile de agave sunt adaptate unor medii aride, astfel încât cultivarea lor nu ar ocupa terenurile potrivite pentru cultura plantelor alimentare şi furajere.

Analizând mai multe rapoarte de cercetare privind producerea de biocombustibili din plante, autorii studiului publicat în Global Change Biology Bioenergy au constatat că 14 studii independente au evidenţiat potenţialul a două specii de agave: în ceea ce priveşte obţinerea de biocarburant, acestea au un randament superior altor specii folosite în experimente, precum porumbul, soia, sorgul şi grâul; de asemenea, ar putea exista specii de agave încă şi mai productive, al căror potenţial încă nu a fost evaluat.

Plantele de agave sunt folosite, tradiţional, pentru fabricarea de tequila şi pentru obţinerea de fibre textile.

O mare cantitate de biomasă de agave este disponibilă, ca deşeu, chiar la fabricile de tequila, iar în Mexic şi Africa se găsesc numeroase plantaţii de agave pentru fibre, azi abandonate, dar care ar putea fi revitalizate şi utilizate pentru obţinerea de biodiesel.

Sursa: Science Daily