Prima pagină D:News

Vulpea – cel mai bun prieten preistoric al omului?

Redactia Descopera.ro | 01.30.2011 | ● Vizualizări: 332
Vulpea – cel mai bun prieten preistoric al omului?     arheologie, vulpe, câine, domestic, mormânt + zoom
Galerie foto (1)

Un mormânt străvechi din Iordania, în care au fost găsite, laolaltă, rămăşiţele unui om şi ale unei vulpi, i-a făcut pe arheologi sa se întrebe dacă nu cumva preferinţa pentru vulpi, ca animale de companie, a precedat cu milenii domesticirea câinelui.

Vestigiile găsite sugerează existenţa unei legături emoţionale între om şi animal, deoarece porţiuni din ambele schelete au fost mutate, împreuna, dintr-un mormânt în altul, indicând faptul că între cele două fiinţe existase o relaţie pe care cei se ocupaseră de cadavre au ţinut să o respecte.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, care au excavat mormântul, au emis ipoteza că vulpea ar fi fost ţinută ca animal de companie si că ar fi fost sacrificată şi îngropată pentru a-şi însoţi stăpânul (sau stăpâna) în viaţa de apoi.

Rămăşiţele au vîrsta de 16.500 de ani, cu 4.000 de ani mai vechi decât cele mai timpurii dovezi cunoscute ale relaţiei strânse dintre om şi câine.

Totuşi, oamenii de ştiinţă cred că asemenea legături între oameni şi vulpi ar fi fost mai degrabă rare; datorită faptului că vulpile sunt sperioase şi greu de îmblânzit, omul s-ar fi orientat, în cele din urmă, spre câine, mai "accesibil" domesticirii, făcând din el tovarăşul său preferat.

Sursa: Mail Online