Prima pagină D:News

Primul pasaj subteran african conceput special pentru elefanţi

01.30.2011 | ● Vizualizări: 127
Primul pasaj subteran african conceput special pentru elefanţi     elefanti, africa, kenya, trecere de pietoni, pasaj subteran + zoom
Galerie foto (1)

În premieră absolută pentru o ţară africană, în Kenya a fost inaugurată o „trecere de pietoni” subterană dedicată în exclusivitate elefanţilor.

Un pasaj subteran de trecere, construit pe sub un drum aglomeratîn apropiere de Muntele Kenya, leagă pentru prima dată două zonenelocuite de oameni şi permite comunicarea între două populaţiidistincte de elefanţi.

Construcţia tunelului a costat un milion de dolari americani şi afost realizată cu fonduri obţinute în exclusivitate din donaţii dela iubitorii de animale. Unul dintre donatori a fost RichardBranson, celebrul antreprenor britanic, ce a oferit 250.000 dedolari. O altă sumă consistentă a fost oferită de guvernulolandez.

Spre surprinderea specialiştilor de la Mount Kenya Trust, pasajul afost folosit de către elefanţi la doar câteva zile de ladeschidere. "Nu ne aşteptam ca acest eveniment fericit să sepetreacă atât de repede", a declarat încântată Susie Weeks, ofiţerexecutiv în cadrul trustului.

Animalele sălbatice din Africa se află sub o presiune din ce în cemai mare, provocată de populaţia umană aflată în continuăexpansiune şi dezvoltare. Noi sate sunt construite şi ogoare suntdate spre folosire pentru agricultură în zone care, timp de sute deani, au fost în uzul exclusiv al animalelor. Acest tunel, înalt de4,5 metri, reprezintă o nouă soluţie pentru conflictul dintreoameni şi animale.

Prin această construcţie se realizează o conexiune între zoneleînalte de pe Muntele Kenya, unde se află 2.000 de elefanţi, şipădurile şi câmpiile de la poalele muntelui, unde trăiesc alte5.000 de pahiderme.

În jurul tunelului a fost creat un coridor în lungime de 14kilometri şi delimitat de un gard, ce va facilita elefanţilor săcaute hrană şi parteneri în ambele zone, explică fondatorulorganizaţiei Save The Elephants, Iain Douglas-Hamilton. Deasemenea, acesta va permite elefanţilor să aibă o diversitategenetică sporită.

"Peste tot înAfrica aceste animale incredibile au habitatul din ce în ce maifragmentat, din cauza creşterii populaţiei umane. Ca aceste speciisă supravieţuiască, este nevoie să găsim soluţii de acest tip, princare să păstrăm conectivitatea prin coridoare. Cred că acestproiect este un bun exemplu de compromis pe care îl putem faceîntre interesul uman şi supravieţuirea animalelor", aadăugat Douglas-Hamilton.

Astfel de tuneluri, costând un milion de dolari, nu pot firealizate peste tot. Iain Douglas-Hamilton propune soluţii maipuţin costisitoare în alte locuri, inclusiv puncte în care traficulsă se oprească pentru a permite elefanţilor să treacă, de-adreptul, strada. O astfel de trecere a fost recent dată înfolosinţă în Africa de Sud, în Parcul Naţional al Elefanţilor Addo,ce este traversat de drumuri şi căi ferate.

Chiar dacă acest pasaj subteran este o premieră pentru Africa,realizări similare există pe alte continente. Atât China cât şiIndia au tuneluri subterane pentru elefanţi, iar în India s-areuşit chiar construirea unui pasaj suprateran pentru uzulpahidermelor.

Şi SUA doreşte să aplice acest model: recent, statul Colorado aanunţat că va construi o trecere supraterană peste o autostradă,dorindu-se reducere numărului de coliziuni dintre maşini şi cerbi,coioţi şi mufloni.

Această tendinţă confirmă că pe măsură ce omenirea continuă să seextindă în habitatul animalelor sălbatice, astfel de soluţii vor fidin ce în ce mai necesare.

Sursa: MSNBC