Prima pagină D:News

O proteină crucială pentru formarea sinapselor

Redactia Descopera.ro | 02.02.2011 | ● Vizualizări: 801
O proteină crucială pentru formarea sinapselor     biologie, celulă, sinapse, creier + zoom
Galerie foto (1)

Nestina este o proteină foarte cunoscută specialiştilor în biologie celulară: prezenţa ei într-o celulă imatură o identifică drept „celulă stem”, în pofida faptului că până în prezent nimeni nu a reuşit să înţeleagă exact scopul prezenţei ei în celulă.

Într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience, un grup de cercetători de la Salk Institute of Biological Studies, conduşi de Kuo-Fen Lee, a arătat că proteina în chestiune are un rol crucial în formarea joncţiunilor neuro-musculare, punctelor de contact între celulele muşchilor şi neuronii motorii, cei care transmit impulsul pentru contracţia musculară.

Anterior, era cunoscută intervenţia, în decursul procesului de formare a joncţiunilor neuro-musculare în faza embrională, a unor factori pozitivi, în măsură să "cimenteze" conexiunile dintre fibrele musculare şi aglomerările dense de receptori pentru neurotransmiţători.

În 2005, tot Lee a identificat în proteina cdk5 un factor capabil să distrugă receptorii musculari inutili care se află în afara zonei de contact - sinapsa -, rezultatul fiind acela că doar conexiunile eficiente sunt menţinute.

În acest ultim studiu, oamenii de ştiinţă au cercetat în ce mod proteina cdk5, cea care catalizează adăugarea de grupuri fosfat la proteinele target, elimină conexiunile "extrasinaptice" inutile. "La început am bâjbâit prin întuneric deoarece cdk5 are multe ţinte în joncţiunea neuro-musculară. După ce am eliminat candidaţii cei mai evidenţi, am ajuns în sfârşit să luăm în considerare şi nestina, în baza dovezii că cdk5 poate adăuga o grupare fosfatică nestinei în anumite ţesuturi".

Potrivit cercetătorilor, experimentul realizat in vivo le-a permis acestora să ajungă la un rezultat crucial în ceea ce priveşte cunoştinţele la nivel genetic ale procesului.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: biologie | celulă | sinapse | creier