Prima pagină D:News

Te pomeneşti că Popeye avea dreptate: spanacul chiar stimulează activitatea musculară!

Redactia Descopera.ro | 02.02.2011 | ● Vizualizări: 404
Te pomeneşti că Popeye avea dreptate: spanacul chiar stimulează activitatea musculară!     alimentaţie, nutriţie, spanac, nitrat, oxigen, muşchi + zoom
Galerie foto (1)

Consumul de spanac – şi alte legume cu frunze verzi - sporeşte eficienţa muşchilor, susţin cercetătorii suedezi de la Instututul Karolinska.

Nu fierul - aşa cum s-a crezut - produce acest efect, ci nitraţii prezenţi în spanac.

Nitraţii determimă mitocondriile - "uzinele energetice ale celulei" - să funcţioneze mai eficient, producând mai multă energie cu un consum mai mic de oxigen.

Pentru a-şi demonstra teoria, cercetătorii au dat voluntarilor participanţi la studiu, timp de trei zile, suplimente de nitraţi -în cantitate zilnică echivalentă cu cea conţinută în 300 g de spanac - şi au evaluat efectul în cursul exerciţiilor fizice.

Participanţii au pedalat la biciclete ergonomice, concomitent fiind măsurat consumul de oxigen al organismului.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că acest consum de nitraţi reduce cu 3-5% cantitatea de oxigen necesară functţionării muşchilor, în timpul activităţii fizice.

Nitraţii sunt prezenţi în multe legume dar, până acum, se credea că aceşti compuşi anorganici nu aduc beneficii din punct de vedere nutriţional.

Se cunoşte faptul că o alimentaţie bogată în fructe şi legume reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, dar nu se ştie cu precizie care anume substanţe din alimentele vegetale sunt implicate în acest fenomen şi în ce mod.

Nitraţii, susţin cercetorii de la Institutul Karolinska, ar putea juca un rol în acest proces.

Nitraţii sunt transformaţi, cu ajutorul unor bacterii prezente în organism, în oxid de azot, despre care se ştie că dilată vasele de sângem, scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină.

Autorii studiului mai susţin că folosirea apei de gură cu efect antibacterian reduce sau anulează efectul benefic al consumului de nitraţi, distrugînd bacteriile care transformă aceşti compuşi în oxid de azot.

Sursa: Mail Online