Prima pagină D:News

În Singapore îi roagă să facă copii, în Rwanda să facă vasectomii

Redactia Descopera.ro | 02.09.2011 | ● Vizualizări: 202
În Singapore îi roagă să facă copii, în Rwanda să facă vasectomii     fertilitate, populatie, reproducere, vasectomie, rwanda, singapore + zoom
Galerie foto (1)

Ţările din părţi diferite ale lumii se confruntă cu probleme aflate la polul opus. Dacă în Singapore premierul îi imploră pe cetăţeni să se reproducă, în Rwanda guvernul vrea să încurajeze populaţia masculină să apeleze la vasectomii.

Cu ocazia Anului Nou Lunar, prim-ministrul statului Singapore, Lee Hsien Loong, a făcut un apel la cupluri să facă mai mulţi copii. În ciuda faptul că statul singaporez oferă stimulente financiare consistente, rata fertilităţii a fost de doar 1.16% în 2010, considerată "extrem de îngrijorătoare" de către guvern.

"Avem nevoie de imigranţi pentru a ne întări populaţia", anunţă premierul, "dar trebuie să menţinem o majoritate clară de cetăţeni ai statului Singapore, născuţi aici, care să păstreze tonul societăţii noastre şi să păstreze valorile noastre esenţiale".

Dacă în 1990, 26% din populaţia statului Singapore era formată din străini, procentul a crescut la 36% în 2010. Guvernul micuţei ţări asiatice a încercat să limiteze numărul celor care devin rezidenţi permanenţi şi, ulterior, cetăţeni. "Îi vom selecta doar pe cei ce pot aduce valoare adăugată statului Singapore", a promis premierul.

În cealaltă parte a lumii, în Rwanda, guvernul încurajează populaţia să recurgă la vasectomii, pentru a reduce populaţia crescândă. Această campanie are loc în acelaşi timp cu o campanie anti-HIV ce recomandă bărbaţilor să apeleze la circumcizie.

Vasectomiile sunt foarte rar întâlnite în Rwanda, iar specialiştii spun că populaţia nu va reacţiona pozitiv.

Operaţia poate fi făcută în aproximativ 15 minute, însă poate fi deseori ireversibilă.

Un cetăţean rwandez din capitala Kigali a explicat de ce nu va da curs propunerii guvernului: "Nu cred că pot să recurg la această metodă - să spunem că plănuieşti să faci doi copii şi apoi, din nefericire, unul dintre ei moare. Dacă acest lucru se întâmplă după ce ai făcut vasectomia, nu mai poţi să faci alt copil. Aşa că prefer alte metode".

Guvernul rwandez încurajează şi circumcizia, bazându-se pe datele OMS care susţin că această operaţie reduce riscul de infecţie cu HIV.

Ministerul Sănătăţii din Rwanda intenţionează ca în următorii 3 ani 700.000 de bărbaţi să fie circumcişi.

În ceea ce priveşte temperarea ratei de creştere a populaţiei, experţii spun că aceasta va fi mai uşor de împlinit prin creşterea standardului de viaţă decât prin recomandarea vasectomiilor.

Sursa: CNN, BBC