Prima pagină D:News

Două statui ale lui Tutankamon au fost furate

Redactia Descopera.ro | 02.14.2011 | ● Vizualizări: 243
Două statui ale lui Tutankamon au fost furate     Egipt, Tutankamon, Hawass + zoom
Galerie foto (4)

A fost dată publicităţii lista obiectelor furate din Muzeul Egiptean din Cairo.

În Egipt, militarii aflaţi la putere au dizolvat Parlamentul şi au suspendat Constituţia; într-un comunicat transmis de televizunea de stat, Consiliul Suprem Militar a anunţat formarea unei Comisii pentru revizuirea acesteia. În următoarele 6 luni, mai exact până după următoarele alegeri legislative şi prezidenţiale, Consiliul Suprem al Forţelor Armate va administra ţara.

Între timp, Zahi Hawass, directorul Departamentului Antichităţi al Muzeului din Cairo a anunţat că, după finalizarea inventarului daunelor suportate de instituţie în urma asaltului din 2 februarie, s-a înregistrat dispariţia a numeroase artefacte, printre care 8 de o inestimabilă valoare, inclusiv două statui ale faraonului Tutankhamon.

După cum a explicat Zahi Hawass pe site-ul lui, au fost furate o statuie de lemn placat cu aur a lui Tutankhamon, purtat pe umeri de o zeiţă, şi o statuie care-l înfăţişează pe acelaşi tânăr faraon la vânătoare. Lipsesc la apel şi o statuie a faraonului Akhenaten cu o placă votivă, un cap de piatră înfăţişând o prinţesă din Amarna, statuia unei femei-scrib din Amarna, 11 statuete din lemn şi un scarabeu din Yuya.

Potrivit lui Hawas, în clipa de faţă este în curs o anchetă, iar poliţia şi armata îi vor cerceta şi pe cei arestaţi deja pentru atacurile de la Muzeul Egiptean, survenite între finele lunii ianuarie şi începutul lui februarie. "În trecut am afirmat că dacă Muzeul este sigur, atunci şi Egiptul este sigur. Acum sunt îngrijorat de faptul că Egiptul nu mai este sigur", scrie Hawass pe site-ul lui.

Sursa: Corriere della Sera

Tag-uri: Egipt | Tutankamon | Hawass