Prima pagină D:News

E demonstrat: zincul reduce durata răcelilor

02.16.2011 | ● Vizualizări: 33
E demonstrat: zincul reduce durata răcelilor     raceala, zinc, studiu, boala, medicina + zoom
Galerie foto (1)

O nouă cercetare publicată în The Cochrane Library arată că suplimentele de zinc limitează durata şi severitatea răcelilor. Noile rezultate ar putea conduce la reducerea numărului de zile de muncă şi de şcoală pierdute din cauza acestei boli.

Aproximativ 40% din zilele de concediu medical forţat solicitatede angajaţi, la nivel global, au drept cauză răceala. De asemenea,copiii din toată lumea pierd milioane de zile şcolare din cauzavirozelor.

Ipoteza conform căreia zincul ar ajuta în cazul răcelilor a fostpentru prima dată postulată în 1984. Acest nou meta-studiu, ceînglobează 15 studii efectuate pe 1.360 de oameni, aduce noiargumente în favoarea folosirii zincului ca remediu contra acesteiboli.

Conform rezultatelor, dacă zincul (sub formă de tablete sau sirop)este administrat la o zi de la apariţia simptomelor răcelii, acestareduce atât gravitatea, cât şi durata afecţiunii. După 7 zile de laînregistrarea primelor simptome, mai mulţi pacienţi trataţi cu zincau declarat că nu mai au simptome de răceală, în comparaţie cu ceicare au primit un placebo.

De asemenea, copiii care au luat sirop de zinc timp de cel puţincinci luni au răcit mai rar şi au lipsit mai puţine zile de laşcoală din motive medicale. De asemenea, copiii care au fosttrataţi cu zinc au consumat mai puţine antibiotice, astfelpăstrându-şi rezistenţa la acest tip de tratament.

"Acest meta-studiu aduce o nouă susţinere pentru tratamentul cuzinc în cazul răcelilor comune. Totuşi, momentan nu putem face orecomandare generală, deoarece nu cunoaştem care este doza optimăşi nici durata recomandată pentru acest tip de tratament", adeclarat cercetătorul care a condus acest studiu.

Sursa: Eurekalert

Tag-uri: raceala | zinc | studiu | boala | medicina