Prima pagină D:News

E demonstrat: zincul reduce durata răcelilor

Redactia Descopera.ro | 02.16.2011 | ● Vizualizări: 78
E demonstrat: zincul reduce durata răcelilor     raceala, zinc, studiu, boala, medicina + zoom
Galerie foto (1)

O nouă cercetare publicată în The Cochrane Library arată că suplimentele de zinc limitează durata şi severitatea răcelilor. Noile rezultate ar putea conduce la reducerea numărului de zile de muncă şi de şcoală pierdute din cauza acestei boli.

Aproximativ 40% din zilele de concediu medical forţat solicitate de angajaţi, la nivel global, au drept cauză răceala. De asemenea, copiii din toată lumea pierd milioane de zile şcolare din cauza virozelor.

Ipoteza conform căreia zincul ar ajuta în cazul răcelilor a fost pentru prima dată postulată în 1984. Acest nou meta-studiu, ce înglobează 15 studii efectuate pe 1.360 de oameni, aduce noi argumente în favoarea folosirii zincului ca remediu contra acestei boli.

Conform rezultatelor, dacă zincul (sub formă de tablete sau sirop) este administrat la o zi de la apariţia simptomelor răcelii, acesta reduce atât gravitatea, cât şi durata afecţiunii. După 7 zile de la înregistrarea primelor simptome, mai mulţi pacienţi trataţi cu zinc au declarat că nu mai au simptome de răceală, în comparaţie cu cei care au primit un placebo.

De asemenea, copiii care au luat sirop de zinc timp de cel puţin cinci luni au răcit mai rar şi au lipsit mai puţine zile de la şcoală din motive medicale. De asemenea, copiii care au fost trataţi cu zinc au consumat mai puţine antibiotice, astfel păstrându-şi rezistenţa la acest tip de tratament.

"Acest meta-studiu aduce o nouă susţinere pentru tratamentul cu zinc în cazul răcelilor comune. Totuşi, momentan nu putem face o recomandare generală, deoarece nu cunoaştem care este doza optimă şi nici durata recomandată pentru acest tip de tratament", a declarat cercetătorul care a condus acest studiu.

Sursa: Eurekalert

Tag-uri: raceala | zinc | studiu | boala | medicina