Prima pagină D:News

Expe Laos 2011: o săptămână de scufundări în peşteri inundate

Redactia Descopera.ro | 02.17.2011 | ● Vizualizări: 168
Expe Laos 2011: o săptămână de scufundări în peşteri inundate     no tags + zoom
Galerie foto (5)

Vizibilitatea slabă şi traseele strâmte, cu obstacole, au pus probleme dificile speologilor care s-au scufundat în resurgenţe şi în sifoane, încercând să topografieze peşterile încă nestrăbătute.

Peştera Konglor, una dintre cele mai mari şi mai bine cunoscute, a putut fi străbătută cu barca, pe o lungime de 7 km, în doar 20 de minute; în schimb, în Tham Houay Sae, o peşteră ce se întinde pe cca. 800 m, cu multe galerii secundare şi mai multe ieşiri care dau spre faleză, accesul a fost foarte dificil, din cauza apei tulburi şi a pasajelor înguste.

Peştera Tham Khoun Houay Set s-a dovedit şi ea o provocare: speologii au identificat în ea, până în prezent, 4 sifoane (galerii inundate), pe care continuă să le exploreze, de fiecare dată pe distanţe tot mai lungi.

După drumuri lungi şi obositoare prin junglă, exploratorii au reuşit să repereze câteva dintre obiectivele pe care le vor aborda în zilele următoare şi chiar să descopere încă o peşteră, în faleză, în apropiere de satul Ban Na Mouang.

Pentru detalii: www.expe-laos.com