Prima pagină D:News

Istoria filogenetică a speciei noastre ar putea fi rescrisă!

Redactia Descopera.ro | 02.18.2011 | ● Vizualizări: 82
Istoria filogenetică a speciei noastre ar putea fi rescrisă!     specia umană. hominid, fosile, cimpanzeu + zoom
Galerie foto (1)

Autorii unui studiu de ultimă oră sunt sceptici cu privire la actualele interpretări date fosilelor, susţinând că trebuie luate în calcul mai multe nuanţe în abordarea clasificării acestora.

În studiul "The evolutionary context of the first hominins" publicat în revista Nature, Bernard Wood, director al Centrului pentru Studii Avansate de Paleobiologie din cadrul Universităţii George Washington şi Terry Harrison, director al Centrului pentru Studiul Originilor Umane de la Universitatea New York, reconsideră relaţiile evolutive dintre fosilele denumite Orrorin, Sahelanthropus şi Ardipithecus, datate în urmă cu câteva milioane de ani şi care ar reprezenta cei mai vechi strămoşi ai omului.

În esenţă, autorii studiului se declară sceptici cu privire la interpretările actuale date fosilelor, susţinând necesitatea luării în calcul a mai multor aspecte în clasificarea acestora. Este prea simplist să presupui că toate fosilele sunt strămoşii unor creaturi existente în prezent pe Terra, consideră cei doi specialişti, precizând că acei cercetători care au descoperit şi descris aceste fosile nu au ţinut cont şi de eventuale homoplazii, adică de caracteristici comune unor specii care nu sunt înrudite, efect al unor convergenţe evolutive.

De exemplu, dacă se acceptă ipoteza că Ardipithecus este un strămoş al omului, trebuie acceptat faptul că homoplazia nu este prezentă în linia noastră filogenetică, dar este comună celor mai apropiate de ea.

Comunitatea ştiinţifică a stabilit de multă vreme faptul că linia de descendenţă umană a început să se diferenţieze de cea a cinmpanzeului în urmă cu între 6-8 milioane de ani. Într-adevăr, este simplu să distingi între fosilele de cimpanzeu modern şi fiinţele umane moderne, dra mai dificil de făcut diferenţa între cele două specii dacă se examinează fosile mai apropiate de strămoşul comun al acestora, cum este cazul lui Orrorin, Sahelanthropus şi Ardipithecus.

Ramapithecus, o specie de maimuţă fosilă descoperită în sud-estul Asiei, în anii `60 şi `70, a fost în mod eronat considerat unul dintre primii strămoşi ai omului, dar ulterior s-a ajuns la concluzia că era vorba doar de o "rudă apropiată" a orangutanului.

Sursa: Le Scienze