Prima pagină D:News

Acurateţe 100% în depistarea cancerului pentru o aplicaţie smartphone

Redactia Descopera.ro | 02.28.2011 | ● Vizualizări: 243
Acurateţe 100% în depistarea cancerului pentru o aplicaţie smartphone     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetători din cadrul Spitalului General Massachusetts, din Boston, au inventat o aplicaţie pentru telefoanele mobile capabilă să identifice cancerul cu o acurateţe superioară tehnicilor standard din clinicile de specialitate. Întreg angrenajul consta dintr-un smartphone conectat la un aparat RMN (rezonanţă magnetică) miniatural.

Sistemul creat special pentru dispozitivele smartphone descifrează cu o precizie de până la 100% diferenţele dintre tumorile beningne şi cele maligne. Mai mult încă, o oră este de ajuns pentru stabilirea diagnosticului, fapt ce îi scuteşte pe pacienţi de o aşteptare chinuitoare a rezultatelor, aşteptare care durează uneori zile şi chiar săptămâni, conform procedurilor obişnuite.

Momentan, invenţia se dovedeşte extrem de eficientă în distingerea celulelor canceroase din tumorile stomacale, dar specialiştii sunt încrezători că pe viitor telefoanele mobile inteligente se vor adaptata şi investigării cancerului cerebral, epidermic şi ovarian. În plus, aparatul necestiă o cantitate minusculă de ţesut - o miime de milimetru - un alt beneficiu pentru pacienţii testaţi.

În cadrul testelor, pacienţilor suspectaţi de cancer stomacal li s-au recoltat mostre foarte reduse din excrescenţe cu ajutorul unui ac foarte fin. Cercetătorii au adăgat apoi anticorpi, special creaţi încât să se alăture proteinelor conţinute de tumorile stomacale, şi particule magnetice având menirea să fixeze anticorpii.

S-a folosit apoi un aparat RMN portabil pentru excitarea moleculelor din mostră şi prin aplicarea unei mişcări de vibraţie. Cu cât moleculele vibrează mai mult, cu atât mostra este mai susceptibilă de a fi canceroasă. În acest moment, o aplicaţie de pe telefonul mobil analizează rezultatele şi le oferă medicilor un verdict.

Sursa: Dailymail

Descoperă lumea în care trăieşti: