Prima pagină D:News

Sadhu-şii nepalezi nu mai au voie să vândă cannabis la temple

Redactia Descopera.ro | 03.03.2011 | ● Vizualizări: 118
Sadhu-şii nepalezi nu mai au voie să vândă cannabis la temple     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Miile de sadhu-şi (pelerini rătăcitori care în religia hindusă au un statut de oameni care au atins un înalt grad de sfinţenie), nu vor mai avea voie să vândă cannabis credincioşilor care se vor întruni în preajma unui important templu din Katmandu, cu ocazia unei mari sărbători religioase.

Sadhu-şii celebrează în mod tradiţional sărbătoarea Shivaratri fumând mari cantităţi de cannabis. Cu toate acestea, poliţia din Kathmandu a anunţat că orice persoană care va fi prinsă vânzând droguri în apropierea templului Pashupatinath, va fi arestată pe loc.

Până în prezent, aproximativ 20 de sadhu-şi au fost arestaţi şi expulzaţi în afara capitalei nepaleze.

Obiceiul îşi are originea într-un străvechi text religios conform căruia zeul Shiva stă pe muntele Kailasa, aşezat pe o blană de tigru şi fumează cannabis.
Din acest motiv, sadhu-şii care trăiesc de obicei în păduri, temple şi peşteri, consideră că folosirea acestui drog uşor este precum o binecuvântare primită de la zeul Shiva.

Cu toate acestea, autorităţie au o altă părere:
" Am observat că în ultimii ani, folosirea drogurilor a devenit mult mai importantă chiar decât îndeplinirea ritualurilor şi trăirea religioasă. În plus, se pare ca sadhu-şii profită de statutul lor şi vin cu cantităţi mari de haşiş pe care urmăresc să le vândă turiştilor străini. Am pregătit deja o echipă de 25 de poliţişti care vor fi infiltraţi în mulţime", declară Sushil Nahata, din partea Pashupati Area Development.Sursa: BBCNews