Prima pagină D:News

Atelier practic de măşti veneţiene

Redactia Descopera.ro | 03.05.2011 | ● Vizualizări: 503
Atelier practic de măşti veneţiene     fundatia calea victoriei, atelier, mască, carnaval, veneţia + zoom
Galerie foto (1)

Fundaţia Calea Victoriei vă invită, din 12 martie, la un atelier nou pe parcursul căruia veţi (re)descoperi, alaturi de Beatrice Iordan, artist plastic, frumuseţea măştilor veneţiene şi veţi învăţa cum să realizaţi astfel de obiecte.

În cele doua întâlniri ale Atelierului practic de măşti veneţiene, veţi învăţa să modelaţi (pentru a realiza suportul măştii), veţi deprinde tehnica de papier-mâché, veţi afla câte ceva despre cromatismul acestui tip de mască şi vă veţi bucura de timpul petrecut alături de persoane ce împărtăşesc aceleaşi preocupări, în sfera frumosului şi a istoriei.

Folosind tehnica de papier-mâché, vă veţi apropia de acest obiect aparte - masca veneţiană - şi veţi confecţiona singuri măştile, pornind de la zero.

Cândva, măştile aveau o folosinţă practică. La adăpostul acestora, Dogele şi cel mai sărac veneţian aveau aceleaşi drepturi. Sub mască, veneţienilor le era permis să facă tot felul de "lucruri ruşinoase" şi scăpau, pentru o vreme, de rigorile sociale şi morale. În urmă cu sute de ani, maştile erau folosite de persoane de vază, localnici sau călători care soseau incognito la Veneţia, pentru a petrece fără a fi recunoscuţi. Cu această ocazie, toată lumea purta măşti.

În vremea republicii controlate de oligarhie, carnavalul lăsa poporului iluzia că, pentru scurt timp, devine egal conducătorilor. La adăpostul măştilor, oamenii simpli puteau râde în public de mai-marii vremii.

Carnavalul veneţian a fost înfiinţat în jurul anului 1100. Cel mai vechi document care face referire la acest carnaval dateaza din 2 mai 1268. Încă de pe atunci, oamenii îşi făceau singuri măştile şi costumele pe care le purtau la paradă şi la petreceri, iar identitatea, diferenţele de sex şi de statut social pur şi simplu nu mai existau.

Un decret din 13 august 1608 a limitat purtatul mastilor doar pe perioada Carnavalului şi a banchetelor oficiale. Cândva, manifestarea dura câteva luni: din a doua zi de Crăciun până în ultima zi dinaintea Postului Mare. Acum se ţine doar în cele doua săptămâni dinaintea Miercurii Cenuşii, ziua care marcheaza intrarea în post şi, totodată, trecerea de la iarnă la primăvară.

Lector: Beatrice Iordan

Data începerii: 12 martie 2011; ora: 15.00

Număr ateliere: 2; frecvenţa: săptămânal

Vârsta minimă: 15 ani

Cost: 120 lei (include materialele de lucru)

Locaţie: Fundaţia Calea Victoriei (str. Caimatei 20, et. 3)

Înscriere la contact@victoriei.ro