Prima pagină D:News

Vom încărca telefoanele mobile doar o dată la câteva luni?

Redactia Descopera.ro | 03.12.2011 | ● Vizualizări: 133
Vom încărca telefoanele mobile doar o dată la câteva luni?     tehnologie, telefon mobil, laptop, memorie, electricitate, energie, nanotub + zoom
Galerie foto (1)

O îmbunătăţire a tehnologiei existente ar putea conduce la fabricarea de laptop-uri şi telefoane mobile cu perioade de autonomie de 100 de ori mai lungi decât în prezent.

O echipa de ingineri de la Universitatea Illinois, SUA, işi concentrează eforturile asupra memoriei digitale a dispozitivelor, deoarece aceasta consumă o cantitate mare de energie.

Respectivele componente conţin filamente metalice subţiri, prin care, în cursul funcţionării, trece curent electric.

Inginerii cred că, dacă volumul acestor filamente ar fi redus, s-ar reduce şi cantitatea de energie electrică utilizată.Proiectul lor implică folosirea, în locul firelor metalice, a nanotuburilor de carbon, de 10.000 ori mai subţiri decât un fir de păr.

În acest fel, bateriile reîncărcabile ale unor aparate precum laptop-urile sau telefoanele celulare ar putea "ţine" mult mai mult între două încărcări, probabil cîteva luni, în loc de cîteva zile, cum se întâmplă acum.

Cercetătorii consideră că, în viitor, tehnologia ar putea fi îmbunătăţită astfel încât telefoanele să poată capta şi folosi, timp îndelungat, energia cinetică, termică sau solară.

Sursa: Telegraph

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI