Prima pagină D:News

Thailanda, destinaţia fildeşului traficat din Africa

Redactia Descopera.ro | 03.12.2011 | ● Vizualizări: 97
Thailanda, destinaţia fildeşului traficat din Africa     fildes, elefanti, trafic, braconaj, masacru + zoom
Galerie foto (2)

După ce timp de ani buni traficanţii thailandezi au obţinut preţiosul fildeş din Asia de Sud-Est, decimarea rapidă a speciilor de elefanţi îi face pe aceştia să recurgă la masacrarea pachidermelor din Africa.

Din 2009 şi până astăzi vama thailandeză a capturat peste 1600 de colţi de elefant, fapt ce pare să indice uciderea a cel puţin 800 de elefanţi pentru satisfacerea cererii de pe piaţa neagră.

"Thailanda este numărul unu în ce priveşte traficul de fildeş", declară Chris Shepherd de la Traffic, o organizaţie de protejare a animalelor.

Comerţul internaţional cu fildeş a fost interzis în 1989, însă cererea mare de fildeş din partea populaţiei asiatice face ca acest flagel să continue. Unii oameni de afaceri şi politiceni de seamă îşi decorează biroul cu colţii elefanţilor, pentru a simboliza puterea de care se bucură.

De asemenea, Thailanda este gazda unor maeştri artizani ce transformă fildeşul în bijuterii. Tradiţia a început în secolul 19, când ţara era gazda a peste 100.000 de elefanţi. Astăzi, doar câteva mii de exemplare mai dăinuie.Pentru a satisface nevoia de fildeş a consumatorilor din Thailanda, China şi Japonia, traficanţii au început să ucidă elefanţi în Africa. Autorităţile din Kenya au prins mai multe persoane în aeroportul din Nairobi ce încercau să transporte fildeş spre Thailanda. În anumite cazuri, colţii încă mai purtau sângele elefantului masacrat.

Experţii susţin că atâta timp cât afacerile cu fildeş vor fi extrem de profitabile, autorităţile vor fi mereu cu un pas în spatele traficanţilor, pentru că aceştia îşi vor permite să mituiască forţele de ordine din ţările africane cu un nivel de trai scăzut.

Sursa: AFP