Prima pagină D:News

Creveţii ucigaşi atacă Marea Britanie

Redactia Descopera.ro | 03.18.2011 | ● Vizualizări: 325
Creveţii ucigaşi atacă Marea Britanie     biologie, crevete, ucigaş, ecologie, ecosistem, crustaceu + zoom
Galerie foto (1)

Insulele Britanice sunt invadate de crustacee ucigaşe care, spun cercetatorii, sunt capabili să extermine multe specii indigene.

Deşi denumită popular "crevete", specia implicată, Dikerogammarus villosus, este, în realitate, un alt tip de crustaceu, anume un amfipod.

Numele lui neobişnuit vine de la comportamentul pe care îl manifestă - ucide şi mutilează vietăţile acvatice.

Lung de 3 cm, crustaceul "ucigaş" are nişte maxilare foarte dezvoltate, puternice, cu care poate să muşte şi să rupă în bucăţi prada. Foarte des, acest crustaceu omoară creaturile, le sfâşie, fără ca mai apoi să le mănânce - un comportament care, din punctul de vedere al oamenilor, pare de-a dreptul vicios.Creveţii ucigaşi sunt originari din apropierea Mării Negre şi a Mării Caspice. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, s-au răspândit în Europa Centrală şi Europa de Vest prin intermediul cursurilor de apă navigabile, cum ar fi Dunărea şi Rinul.

Aceste mici creaturi au devenit periculoase, deoarece se pot răspândi rapid; au o capacitate mare de adaptare la mediu, cresc extrem de repede, ajung rapid la maturitate sexuală, se pot reproduce pe tot parcursul anului şi depun până la 200 de ouă o dată. Cea mai îngrijorătoare informaţie este aceea că aceste crustacee pot supravieţui până la 6 zile pe uscat.

Din septembrie anul trecut, oamenii de ştiinţă au descoperit creveţii ucigaşi într-un lac de acumulare din Anglia şi în douaă locuri din Ţara Galilor. Se crede că aceste organisme ar fi ajuns în Marea Britanie după ce au pătruns accidental în interiorul unor echipamente sau în apa de balast a unor ambarcaţiuni venite din Europa.

În momentul de faţă, prima măsură de biosecuritate luată de specialişti este să informeze şi să educe publicul - în special pescarii, posesorii de bărci şi practicanţii diverselor sporturi acvatice -, recomandându-le să spele şi să usuce echipamentele folosite, înainte de a le utiliza într-o altă locaţie.

Pericolul constă în faptul că înmulţirea rapidă a crustaceelor "ucigaşe" ar putea afecta alte specii acvatice din apele britanice - atât nevertebrate, cât şi peşti - tulburând echilibrul natural al ecosistemelor.

Sursa: FOXNews

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI