Prima pagină D:News

NASA insistă: „SuperLuna nu provoacă dezastre naturale!”

03.18.2011 | ● Vizualizări: 348
NASA insistă: „SuperLuna nu provoacă dezastre naturale!”     superluna, perigeu, satelit natural, luna, cutremur, tsunami, catastrofe naturale, maree + zoom
Galerie foto (2)

Mâine, 19 martie 2011, Luna va fi mai aproape de Pământ decât în orice alt moment al ultimilor 20 de ani. Astfel, satelitul Terrei va părea cu 14% mai mare şi va fi cu 30% mai strălucitoare, în comparaţie cu momentele în care se află la cea mai mare distanţă de Terra (apogeu).

Diferenţa dintre perigeu (când Luna se află la cea mai micădistanţă de Terra) şi apogeu (când se găseşte la cea mai maredistanţă de Terra) este de aproximativ 50.000 de km.Pentru că momentul coincide cu luna plină, astronomii susţin căpriveliştea este una de neratat. "Ultima oară când s-a observat olună plină atât de mare şi atât de aproape de Terra a fost înmartie 1993, aşa că sunt de părere merită măcar o privire", spuneGeoff Chester de la US Naval Observatory.

SuperLuna, cum i se spune popular acestui fenomen, nu este însăfără controverse: multă lume se teme că apropierea satelituluinatural de Terra ar putea produce catastrofe naturale, precumcutremure sau erupţii vulcanice.

NASA spune că nu poate fi vorba de aşa ceva. "Singurul efect va fiasupra mareelor, care vor fi ceva mai mari. Însă efectul maxim vafi de 15 centimetri, în nici un caz nu va provoca inundaţii",susţine NASA pe site-ul său.

Există însă şi critici care susţin că cutremurul devastator şitsunami-ul ce au lovit Japonia săptămâna trecută ar fi fost, măcarparţial, provocate de apropierea Lunii, notând că şi tsunami-ul din2004 ce a provocat 230.000 de morţi s-a petrecut cu 2 săptămâniînainte de un moment de apropiere al satelitului natural.

NASA susţine că astfel de conexiuni nu au nici o bază în ştiinţă,oferind ca exemplu "super luna" din 1983, când nu a avut loc niciun dezastru natural. Un alt exemplu oferit de agenţia americanăeste luna decembrie a anului 2008, când Luna s-a apropiat de Terraaproape la fel de mult ca şi acum fără a provoca vreo catastrofănaturală.Sursa: NASA