Prima pagină D:News

Şi elefanţii ascultă de sfatul bătrânilor

Redactia Descopera.ro | 03.19.2011 | ● Vizualizări: 307
Şi elefanţii ascultă de sfatul bătrânilor     zoologie, elefeant, leu, lider, comportament + zoom
Galerie foto (1)

Elefanţii îşi aleg liderii în funcţie de vârstă şi experienţă: conform unui studiu efectuat de un grup de cercetători din Marea Britanie, elefanţii africani preferă să aibă drept conducători femele experimentate.

Pentru a explica acest fenomen, Karen McComb şi Graeme Shannon, cei care au condus acest studiu, au elaborat un test.

Mai întâi, au înregistrat răgetele unor lei, masculi şi femele deopotrivă. Apoi au redat înregistrarile în apropierea unor grupuri de elefanţi dintr-un parc naţional din Kenya.

Rezultatele au arătat că grupurile conduse de femele cu experienţă sunt mult mai bine organizate. Conducătoarele turmelor nu doar că reacţionat prompt la auzul răgetelor, dar au şi fost capabile să diferenţieze sunetele produse de un mascul de cele produse de o femelă.

În cazul în care răgetele aparţineau unui leu, şi nu unei leoaice, femela lider îşi strângea turma într-un mod ofensiv, în care să se asigure că puii sunt feriţi de pericole. Leoaicele, în schimb, care nu prezintă un pericol real decât dacă sunt în număr mare, nu afectau comportamentul conducătoarei.

Spre deosebire de şefa grupului, elefanţii tineri nu au dat semne că ar fi identificat vreun pericol. Cercetătorii cred că acest lucru este cauzat de lipsa de experienţă.

Specialiştii afirmă că au fost impresionaţi de modul de organizare şi de capacitatea acestor animale de a identifica şi, mai ales, de a diferenţia sunetele produse de prădători.

Rezultatele experimentului arată clar nevoia de a conserva şi proteja aceste animale cu vârste înaintate: "Aceşti indivizi în vârstă au un rol vital în modul de funcţionare a grupurilor de elefanţi", au declarat autorii studiului.

Sursa: BBC