Prima pagină D:News

Religia ar putea să dispară în 9 ţări, susţin fizicienii

03.22.2011 | ● Vizualizări: 9037
Religia ar putea dispărea în 9 ţări, susţin fizicienii     dumnezeu, religie, fizica, stiinta, teoria haosului, ateu, ateism, non-religiozitate + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu efectuat în 9 ţări, pe baza datelor colectate în recensăminte, susţine că religia urmează să dispară.

De-a lungul timpului, numărul persoanelor fără afilierereligioasă a crescut vertiginos, arată studiul. Introducereadatelor într-un model matematic complex arată că rezultatul acesteitendinţe va fi dispariţia religiei în ţările studiate.

Rezultatele au fost prezentate la o întrunire a American PhysicalSociety. Modelul ia în calcul toate motivele sociale ce duc laaderarea la religie, fiind folosit în explicarea sistemelordinamice neliniare.

Acelaşi tip de model a fost folosit pentru a explica declinullimbilor tradiţionale. "Ideea este simplă", explică Richard Wiener,membru al Research Corporation for Science Advancement. "Seporneşte de la ipoteza că grupurile sociale cu mai mulţi membrisunt mai atrăgătoare pentru potenţialii membri, şi de la ipoteza căgrupurile sociale au o utilitate sau conferă un status social. Deexemplu, în cazul limbilor, poate exista o utilitate mai mare în avorbi spaniola faţă de utilitatea pe care o oferă limba Quechua, cepierde teren în Peru. La fel, a fi membru al unei religii oferă oanumite utilitate sau status social", arată cercetătorul.

Cercetătorii au studiat datele referitoare la afilierea religioasă,colectate în recensăminte în ultima sută de ani. Ţările studiatesunt Australia, Austria, Canada, Cehia, Elveţia, Finlanda,Irlanda, Noua Zeelandă şi Olanda.

"În majoritatea democraţiilor moderne şi laice se observătendinţa în care din ce în ce mai mulţi cetăţeni se declară cafiind neafiliaţi religios. Astfel, în Olanda 40% dintre cetăţenideclară că nu sunt afiliaţi unei religii. Cel mai mare procent, de60%, a fost înregistrat în Cehia", afirmă Dr.Wiener.

Pornind de la aceste date, cercetătorii au aplicat apoi modelulmatematic complex, ajustând parametrii pentru beneficiile socialeşi utilitare pe care le obţin cei ce se declară non-religioşi.Parametrii s-au demonstrat a fi similari în toate ţările studiate.În toate ţările, modelul matematic indică faptul că religia seîndreaptă spre extincţie.

"Este un rezultat extrem de sugestiv", declară Dr. Wiener.

În România, al treilea recensământ de la Revoluţie va avea loc înacest an, în perioada 22 - 31 octombrie.Sursa: BBCNews