Prima pagină D:News

O pată de petrol din Atlanticul de Sud ar putea ucide 200.000 de pinguini

Redactia Descopera.ro | 03.22.2011 | ● Vizualizări: 166
O pată de petrol din Atlanticul de Sud ar putea ucide 200.000 de pinguini     Eudyptes moseleyi, pinguini, pata de petrol, vas cargo, dezastru ecologic + zoom
Galerie foto (1)

Conservaţioniştii avertizează că un dezastru ecologic este pe cale să se declanşeze în Atlanticul de Sud după ce un vas de tip cargo a eşuat lângă Insula Nightingale. Acestă insulă este cunoscută pentru adăpostirea unei mari părţi a populaţiei de pinguini moţaţi din specia Eudyptes moseleyi, ce sunt consideraţi în pericol de dispariţie.

Vasul MS Olivia transporta 1400 tone de petrol. Conform UK's Royal Society for Protection of Birds, o pată de petrol apărută în urma accidentului se întinde pe o suprafaţă de 13 km de apă aflată în jurul coastei.

"Scena este îngrozitoare, întreaga insulă Nightingale este înconjurată de petrol", susţine Trevor Glass, reponsabilul de mediu al regiunii Tristan da Cunha, ce aparţine Marii Britanii. "Echipa Tristan Conservation face tot posibilul pentru a curăţa pinguinii care vin la ţărm. Este un dezastru", a adăugat el.

Se estimează că aproximativ 20.000 de perechi de pinguini trăiesc pe Insula Nightingale, între 21 şi 32 de mii se află pe insulele înconjurătoare, porţiuni de uscat inaccesibile ecologiştilor, şi între 32 şi 65 de mii se găsesc pe o insulă aflată mai la distanţă numită Gough. Richard Cuthbert, specialist al Royal Society for the Protection of Birds, susţine că ar putea fi în jur de 200.000 de pinguini aflaţi pe insulele împânzite de petrol.

Oficialii afirmă că evenimentul petrecut în data de 16 martie ar putea să fie unul dezastruos pentru fauna sălbatică a zonei, dar şi pentru industria pescuitului, deoarece insulele Tristan de Chuna adăpostesc milioane de cuiburile ale păsărilor marine.

Se mai pune problema şobolanilor aflaţi la bordul vasului eşuat care ar putea înota până la ţărm, întâmplare care îngrijorează de asemenea conservaţioniştii. Altă problemă în destabilizarea mediului este reprezentată de cele 60 de mii de tone de boabe de soia aflate la bordul navei.

Guvernul insulelor Tristan da Cuhna afirmă că un remorcher de salvare este aşteptat la zona afectată, adaugând însă că "nu considerăm că va fi cazul unei operaţiunii de salvare, cât de una de curăţare a zonei afectate şi de evaluare a impactului asupra ecosistemului".

Sursa: Nature