Prima pagină D:News

Specialiştii recomandă pastilele de prevenire a cancerului de sân

Redactia Descopera.ro | 03.29.2011 | ● Vizualizări: 462
Specialiştii recomandă pastilele de prevenire a cancerului de sân     cancer de san, cancer, prevenire, tamoxifen, raloxifen + zoom
Galerie foto (1)

În Marea Britanie, 46.000 de femei primesc anual diagnosticul de cancer de sân. Potrivit unui grup internaţional de experţi, femeile diagnosticate cu risc de a dezvolta cancer la sân ar putea primi medicamente de prevenire. Două dintre acestea ar putea fi tamoxifenul şi raloxifenul, medicamente ce au fost deja aprobate în Statele Unite pentru prevenirea cancerului la sân.

Aceştia susţin că medicamente precum tamoxifenul pot reduce dezvoltarea cancerului la sân, deşi acesta este asociat cu un risc sporit de cancer de uter, cheaguri de sânge şi accidente vasculare cerebrale.

Cei ce susţin prescrierea de medicamente preventive aduc drept exemplu pacienţii ce riscă boli de inimă, ce beneficiază de o politică similară, prescripţia de statine.

Proseforul Jack Cuzick susţine că cele două medicamente aprobate deja în Statele Unite, ar trebui aprobate şi în Marea Britanie, dovezile efectelor lor fiind impresionante.

Luând în calcul riscurile, cercetătorii susţin prescrierea pastilelor de prevenire femeilor care prezintă un risc mai mare de 4% de a dezvolta cancer de sân în următorii 10 ani.

Dacă în cazul bolilor de inimă, presiunea arterială şi colesterolul au fost descoperiţi ca factori ce determină apariţia afecţiunilor, în cazul cancerului la sân nu sunt cunoscute încă elementele care ar putea indica riscul de dezvoltare a bolii.

Un factor care ar putea indica dezvoltarea cancerului la sân ar putea fi densitatea sânului. Femeile a căror sâni prezintă sunt formaţi din ţesut dens în proporţie mai mare de 75% prezintă un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta cancer mamar în comparaţie cu pacienţii ce au sânii formaţi în bună parte din ţesut non-dens.

Profesorul Cuzick susţine că tamoxifenul ajută la scăderea densităţii ţesutului mamar. Dacă cercetările de lungă durată vor confirma că reducerea densităţii ţesutului mamar reduce riscul de cancer m, acesta ar putea fi un pas important în descoperirea pacienţilor ce riscă dezvoltarea acestui tip de cancer şi ar permite ca femeile expuse să primească tratament preventiv.

"A putea prezice cu acurateţe riscul de dezvoltare a cancerului mamar şi a avea garanţia că aceste medicamente preventive funcţionează constituie un pas crucial în asigurarea că femeile cu un risc mare de a dezvolta cancer vor obţine tratamentul adecvat", susţine doctorul Lesley Walker, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Sursa: BBC News