Prima pagină D:News

Cum s-a format materia solidă în Univers?

Redactia Descopera.ro | 04.02.2011 | ● Vizualizări: 497
Cum s-a format materia solidă în Univers?     spaţiu, Univers, sistem solar, meteorit, roca, particula + zoom
Galerie foto (1)

Primele roci din sistemul solar semănau mai curând cu vata pe băţ decât cu cele solide din ziua de azi, spun specialiştii.

O echipă de cercetători britanici de la Imperial College London oferă primele dovezi geologice în sprijinul unor teorii anterioare privind modul în care s-au format cele mai vechi roci.

Studiul susţine ideea că primul material solid din Sistemul Solar a fost extrem de fragil şi poros - amintind de vata de zahăr - şi că, în timpul unor perioade de turbulenţă extremă, a devenit tot mai compact, ducând la apariţia rocilor solide din care s-au format diferitele corpuri cereşti din Univers.

Dr Phil Bland, coordonatorul acestui studiu, a afirmat: "Studiul nostru demonstrează că, la început, rocile de tipul chondritelor carbonate au fost modelate de o nebuloasă turbulentă prin care au călătorit miliarde de ani, cam în acelaşi mod în care pietricelele dintr-un râu sunt modificate atunci când sunt supuse la mari turbulenţe în apă. Cercetările noastre sugerează că turbulenţele au compactat şi întărit, de-a lungul timpului, aceste particule pentru a forma primele pietre de mici dimensiuni."

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după efectuarea unei analize extrem de detaliate a unui fragment dintr-un asteroid, provenit de pe centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi ajuns pe Pământ sub forma unui meteorit de tipul chondrit carbonat.

Acesta s-a format la începutul structurării Sistemului Solar, atunci când particulele de dimensiuni micrometrice s-au ciocnit şi s-au lipit una de alta, agregându-se în jurul unor particule mari numite chondrule, care aveau o dimensiune de aproximativ un milimetru.

Pentru a analiza mostra de chondrit carbonat, echipa de cercetători a folosit tehnica de difracţie a electronilor. Apoi, rezultatul a putut fi observat cu ajutorul unui microscop. Această metodă le-a permis să studieze orientarea şi poziţionarea particulelor micrometrice care s-au adunat în jurul chondrulei.

Rezultatele au evidenţiat că aceste granule au acoperit chondrula în mod uniform, în urma unor şocuri din spaţiu, posibil în timpul acelor perioade de turbulenţe.

De asemenea, echipa a definit o noua metodă de a cuantifica nivelul compresiei la care a fost supusă roca.

"Ceea ce este interesant la această abordare este faptul că ne permite, pentru prima dată, să reconstituim cantitativ şi în detaliu istoria acumulării şi a impactului celor mai vechi particule din univers. Munca noastră este un alt pas înainte în procesul de observare a modului în care au luat fiinţă planetele solide şi sateliţii din sistemul nostru solar," a mai adăugat dr. Bland.

Sursa: Science Daily