Prima pagină D:News

Penele de pui – „ingrediente” ale plasticului?

Redactia Descopera.ro | 04.05.2011 | ● Vizualizări: 252
Penele de pui – „ingrediente” ale plasticului?     tehnologie, plastic, ecologie, petrol, fulg, pană, pui + zoom
Galerie foto (1)

Milioanele de tone de pene provenite din fermele de păsări - şi care, în prezent, sunt aruncate -, ar putea deveni componente ale unor noi materiale plastice. Un studiu realizat în Statele Unite sugerează că fulgii ar ajuta la crearea unui plastic mai „eco”.

Conform studiului, noua reţetă de preparare a plasticului ar include mult mai puţine substanţe derivate din petrol.

De-a lungul timpului, au fost propuse numeroase materiale biodegradabile care să intre în componenţa maselor plastice, dar testele ulterioare au arătat dificultatea utilizării unor asemenea combinaţii. Ca urmare, este necesară efectuarea unor teste variate pentru a putea stabili fezabilitatea noului proiect.

Penele, la fel ca părul şi unghiile conţin cheratină, o substanţă care ar putea conferi rezistenţă plasticului, reducându-i, totodată, din greutate.

Cercetătorii de peste ocean au publicat un studiu care susţine posibilitatea de a incorpora pene de pui în materiale plastice, ca aditiv în materiale compozite, care sunt realizate, în mare măsură, din polimeri.

De curând, însă, Yiqi Yang, de la University of Nebraska, a întreprins un studiu mai avansat, în urma căruia a reieşit că ar fi posibil ca fibrele obţinute din pene de pui să devină un ingredient de bază al plasticului.

În condiţiile în care penele ar constitui jumătate din cantitatea de materiale necesare pentru crearea plasticului, substanţele derivate din petrol ar fi folosite într-o măsură mult mai mică.
Astfel, afirmă profesorul Yang, plasticul se va degrada mai repede, având efecte minime asupra mediului.

Echipa profesorului Yang a prelucrat pene de pui pe care le-a combinat cu un compus chimic cunoscut sub numele de acrilat de metil. Rezultatul a fost un material plastic, din care cercetătorii au confecţionat folii subţiri.

Aceste pelicule s-au dovedit mai dure decât altele tipuri de folii în care se folosiseră materiale biodegradabile. Profesorul Yang a spus că un avantaj esenţial al abordării echipei sale a fost că plasticul obţinut de ei estet mult mai rezistent la apă.

Renko Akkerman, director tehnic al Centrului de Cercetare pentru Materiale Compozite Termoplastice, din Olanda, a afirmat că noile compozite derivate din pene ar putea fi un adaos valoros la gama de materiale plastice.

"Folosirea biomaterialelor, fie pentru obiecte utile în viaţa de zi cu zi, fie în construcţii, este o idee ce merită testată. Ar trebui să încercăm mai des să folosim subproduse biologice cu scopul de a le transforma în ceva folositor", a declarat acesta.

Sursa: BBC

Tag-uri: tehnologie | plastic | ecologie | petrol | fulg | pană | pui